Poort van Venlo: Parels in het landschap in de praktijk

17/06/2010 15:37

InnovatieNetwerk

Poort van Venlo: een aansprekende visie op een verouderd glastuinbouwgebied. Het is zo'n fraaie visie, dat mensen van binnen en buiten de sector enthousiast waren, maar gelijk riepen: kan de sector dat wel financieren? Wij denken dat het wel kan. Wie de inefficiënte indeling van het huidige gebied vergelijkt met die in de toekomstvisie ziet mooie percelen glas met ruim voldoende plek voor natuur en recreatie. Een goed voorbeeld van dubbel grondgebruik (zonder hoge kosten) is het drijvende fietspad: het spaart ruimte en levert extra beleving op voor fietsers door het gebied. Het nieuwe gebied moet een Parel in het landschap zijn voor de miljoenen passanten, die gebruik maken van de A67. Parels in het landschap is een speerpunt van SIGN (alliantie van de glastuinbouw en InnovatieNetwerk): de transformatie van de huidige onaantrekkelijke glastuinbouwgebieden naar plaatsen waar mensen voor hun plezier heen gaan.

De visie is opgesteld door het Rotterdamse bureau Except; naast SIGN was Gipmans Planten opdrachtgever. Samen met collega tuinders in het gebied wil Gipmans aan de slag om het gebied te verbeteren. De volgende stap in dat proces is het onderbouwen van de financiële haalbaarheid. De huidige versnipperde verkaveling met individuele woningen staat een efficiënte indeling in de weg. Een ontwikkelingsplan voor de komende tien tot vijftien jaar zal per deelgebied de financiële mogelijkheden aangeven.

SIGN organiseert op 23 juni en 1 juli sessies met tuinders, kassenbouwers en ontwerpers. Aan de hand van vijf cases gaan we aan de slag om ideeën en ontwerpen te maken voor innovatieve en fraaie kassen. Ook hier komt de vraag naar financiële haalbaarheid aan de orde. Mooi hoeft echter niet altijd duur te zijn: het anders ordenen van elementen en een spannend ritme in de gevel van het bedrijfsgebouw kunnen kostenneutraal plaatsvinden.

Een mooi gebouw staat symbool voor de trots van de tuinbouw.

De resultaten van de sessies en de ontwikkelingen in Venlo komen in een ideeënboek voor tuinders die nieuw willen gaan bouwen: aan Parels in het landschap.





http://www.innovatienetwerk.org/nl/bibliotheek/rapporten/416/PoortvanVenlo.html