Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie C.W. Handke

Titel proefschrift
The Creative Destruction of Copyright

---

Promotors:
Prof.dr. R.M. Towse

---

Datum
23 juni 2010 11:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHKW)

Illegaal digitaal kopiëren schaadt aanbod van muziek niet

Auteursrechtbeleid moet erop gericht zijn technologische veranderingen te ondersteunen

Met het illegaal digitaal kopiëren van muziek worden auteursrechten ondermijnd. Toch is dit niet zo schadelijk voor de muziekindustrie als vaak wordt gedacht. Kleine platenmaatschappijen bloeien op en het aanbod aan creatieve producten vermindert niet. Auteursrechtbeleid moet er daarom op gericht zijn om technologische veranderingen te ondersteunen,, stelt Christian Handke in zijn proefschrift `The Creative Destruction of Copyright. Innovation in the Record Industry and Digital Copying', waarop hij op woensdag 23 juni 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveert.

Handke onderzocht de markt van de Duitse muziekindustrie vanaf de late jaren '90, toen het mogelijk werd om muziek digitaal te kopiëren. Handke laat zien dat het aantal creatieve producten toeneemt. Handke stelt daarnaast dat in deze roerige periode het aantal kleine, onafhankelijke platenmaatschappijen toeneemt. Zij varen wel bij de markt die door radicale technologische veranderingen meer competitief is geworden. Bovendien kunnen deze bedrijven hun businessmodellen makkelijk aanpassen zodat zij op de veranderende markt kunnen inspelen. In vergelijking tot grotere muziekbedrijven zijn kleine platenlabels zijn sneller geneigd te zoeken naar inkomensalternatieven, maar worden daarin gehinderd door het huidige systeem van auteursrechten omdat deze barrières opwerpt voor innovatie.

Het advies van Handke is om het auteursrechtbeleid aan te passen aan het digitale tijdperk: het beschermingsniveau van rechthebbenden zoals dat twintig jaar geleden was is niet meer adequaat. Het beleid moet flexibeler worden, zodat wet- en regelgeving de snelle en radicale technologische veranderingen kan ondersteunen. Dit zal er volgens Handke voor zorgen dat het auteursrechtbeleid een minder groot obstakel is voor innovatie bij muziekbedrijven dan nu het geval is.

Over Christian Handke
Christian Handke (Duitsland) is universitair docent aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doceert er de vakken Cultural Economics & Cultural Entrepeneurship. Na een bachelor `European Studies' in Engeland en een Master `Science, Technology and Society' in Zweden was hij tussen 2003 en 2007 als docent en als onderzoeker in het project `Commerce and Culture' verbonden aan de Humbold Universiteit in Berlijn.