Gemeente Soest

Verslag en agenda gemeenteraad

23 juni 2010

Op donderdag 17 juni 2010 is de gemeenteraad van Soest bij elkaar geweest voor De Ontmoeting en De Ronde. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomsten om u op de hoogte te houden van wat er behandeld is.

---

ONTMOETING

De Groene Berg

Vereniging De Groene Berg heeft een presentatie gehouden over haar initiatief. Op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) wil zij met particuliere leden huizen realiseren binnen de gemeente Soest. Doordat de deelnemers al een gemeenschap vormen vóór de bouw van de woningen, voelen zij een grote verantwoordelijkheid voor hun woon- en leefomgeving. De gemeenteraad heeft symapathie voor het idee van CPO. Een notitie hierover wordt in september ter bespreking verwacht.

---

RONDE

Bestemmingsplan Weegbreestraat 54

Op de Weegbreestraat 54 wordt een apartementengebouw met winkelruimte gerealiseerd. Doel van dit bestemmingsplan is om een kleine uitbreiding van de begane grondlaag ten behoeve van een supermarkt (Lidl) mogelijk te maken. Daarnaast komen er extra parkeervoorzieningen langs de Weegbreestraat. De indiener van een zienswijze heeft in deze bijeenkomst haar bijdrage toegelicht. Ze maakt zich zorgen over lichtoverlast, geluidsoverlast, parkeeroverlast en vervuiling. Door de gemeenteraad zijn verduidelijkende vragen gesteld. Het onderwerp is geagendeerd voor besluitvorming in de raadsvergadering van 23 juni 2010.

---

ONTMOETING

Duurzaamheidsplan 201-2014

De gemeente Soest wil door middel van het Duurzaamheidplan 2010-2014 samen met de inwoners van Soest en Soesterberg vorm geven aan de realisatie van een duurzamer Soest in de komende jaren. In het plan zijn 4 thema's (wonen, werken, leefomgeving en gemeentelijke organisatie) benoemd waarvoor concrete doelen gesteld worden. Het onderwerp is in februari 2010 besproken en op 17 juni weer om de gemeenteraad in de nieuwe samenstelling bij te praten over het proces en het voorliggende resultaat. Besluitvorming hierover plaats in de raadsvergadering van 23 juni 2010.

---

ONTMOETING/RONDE

Voorontwerpbestemmingsplan Boerenstreek Overhees

In deze Ontmoeting/Ronde is het bestemmingsplan Boerenstreek Overhees besproken. Het voorontwerp heeft ter inzage gelegen. Daarop hebben 70 personen gereageerd. De meeste reacties gaan over het Van Oest-terrein aan de Clemensstraat, omdat de indieners zich richten tegen te intensieve bebouwing.

Vier inwoners hebben over het bestemmingsplan ingesproken. De insprekers maken zich zorgen over de wijzigingen die zijn aangebracht in de bebouwing die zal komen op het Van Oest-terrein ten opzichte van de eerder afgesproken randvoorwaarden. De aanwezige raadsfracties hebben zich hierbij aangesloten. Het college van B en W heeft daarop aangegeven dat het ontwerpbestemmingsplan Boerenstreek Overhees in overeenstemming wordt gebracht met de eerder opgestelde randvoorwaarden. Dit ontwerpbestemmingsplan zal ook weer ter inzage worden gelegd en hierop kunnen zienswijzen worden ingediend.
---

RONDE

Waterberging De Wiek

De gemeente Soest en enkele externe partners hebben overeenstemming bereikt over de manier waarop in het gebied De Wiek (bij bedrijventerrein De Grachten) natuur, waterberging en wonen kunnen worden gecombineerd. In totaal wordt 14 hectare nieuwe natuur ontwikkeld, als onderdeel van de Ecologische Hoofd Structuur. Binnen die 14 hectare nieuwe natuur wordt ook een waterbergingslocatie gerealiseerd. Het landgoed Pijnenburg verkoopt de grond voor de waterberging aan de gemeente Soest in ruil voor (beperkte) bouwmogelijkheden. Op 23 juni neemt de gemeenteraad het besluit of verder gegaan kan worden met dit project.

---

De gemeenteraad vergadert op 23 juni 2010

Op woensdag 23 juni 2010 om 19.30 uur vergadert de gemeeneraad. Wij nodigen u uit hierbij aanwezig te zijn. Hieronder vindt u een korte toelichting op de onderwerpen die aan de orde komen.
---

RAAD

Aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening in verband met de Wabo

Op 1 oktober 2010 treedt de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO). De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dient hierop aangepast te worden. De wijzigingen hebben vooral te maken met de formulering/terminologie van de WABO.

---

Verordeningen WWB, WIJ, IOAW en IOAZ

Op basis van nieuwe wetgeving dienen deze verordeningen op het gebied van sociale zekerheid aangepast te worden.

---

Voorbereidingsbesluit voor het gebied Soest-Midden en Zuid

Bedoeling is om op korte termijn een bestemmingsplan te gaan vaststellen voor dit gebied. Via een voorbereidingsbesluit kunnen in deze fase ongewenste ontwikkelingen worden tegengegaan.
---

Evaluatie Planning- en Controlcyclus

Een raadswerkgroep heeft een rapportage over dit onderwerp aan de gemeenteraad aangeboden. Na twee besprekingen is het nu geagendeerd voor besluitvorming.

---

Andere onderwerpen

Naast deze onderwerpen wordt de gemeenteraad ook gevraagd een besluit te nemen over het Duurzaamheidsplan 2010-2014, waterberging De Wiek en het bestemmingsplan Weegbreestraat 54. Een toelichting op deze besluiten kunt u hierboventeruglezen in het verslag van de Ronde en Ontmoeting op 17 juni.

Agenda raadsvergadering 23 juni