Project Gemeente Westland

Jeugd en Gezin Westland op Woerdblokeiland Naaldwijk

Centrum voor Jeugd en Gezin Westland op Woerdblokeiland Naaldwijk

Publicatiedatum:

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Westland wil het Centrum voor Jeugd en Gezin Westland graag in het nieuwbouwproject Pijlentuinenhof Woerdblokeiland ontwikkelen. Dit heeft als groot voordeel dat er centraal in Westland een breed palet aan zorg- en informatievoorzieningen voor jong en oud ontstaat. Naast het Centrum voor Jeugd en Gezin Westland komt er een verpleeghuis voor zware en lichte zorg, een voorziening voor dagopvang, een kinderdagverblijf, een ahoed-praktijk (apotheek en huisartsen onder één dak) en een aantal appartementen. De verwachte oplevering is eind 2012. Eind deze maand zal de gemeenteraad hierover een besluit nemen.

Sociaal Maatschappelijke visie 'Mijn Westland ons Westland 2020' Met de ontwikkeling van de Pijlentuinenhof Woerdblokeiland werken gemeente en maatschappelijke instellingen hard aan belangrijke punten uit de sociaal maatschappelijke visie; Kwalitatief goede voorzieningen dicht in de buurt en vitale kernen. Dit zijn ook uitgangspunten van de 'visie op het Centrum voor Jeugd en Gezin in gemeente Westland' die eind 2008 is vastgesteld door de gemeenteraad. Daarom is er destijds voor gekozen om, naast de wettelijk verplichte locatie, ook sublocaties in de kernen te openen.

De Lier en Wateringen
Begin dit jaar zijn in De Lier en Wateringen sublocaties geopend. Hier werken de belangrijkste partijen op het terrein van jeugd al samen. Deze partijen zijn GGD Zuid-Holland West, Careyn, Kwadraad, Bureau Jeugdzorg en het Federatief Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Westland. Een succes is het wekelijkse open spreekuur op beide locaties. Ook is begin dit jaar het virtuele loket gerealiseerd www.cjgwestland.nl.

Overige locaties
Vanwege de daling van het aantal kinderen in de leeftijd 0-4 en om redenen van efficiency zal het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voorstellen om de locaties in Monster en 's Gravenzande in stand te houden, maar terughoudend om te gaan met bouwkundige aanpassingen. Bovendien wordt door GGD/Careyn overwogen het aantal contactmomenten 0-4 jaar te verlagen ten gunste van de 4-19 jarigen. Een brede evaluatie in 2014 is daarom nodig om de verdere koers te bepalen. Momenteel wordt het consultatiebureau in Poeldijk slechts 0,5 dagen per week gebruikt. Vooruitlopend op de evaluatie sluit dit bureau op 1 januari 2012 en wordt bekeken of de contactmomenten op bijvoorbeeld de brede school kunnen plaatsvinden.

Het college van burgemeester en wethouders van Westland vindt het van groot belang dat de mate van dienstverlening en het percentage kinderen dat bereikt wordt, in alle kernen op voldoende niveau blijft. De komende jaren zal dit nauwgezet gevolgd gaan worden. Een brede evaluatie over de werking van het Centrum voor Jeugd en Gezin Westland zal duidelijk maken of er aanpassingen in het huidige aanbod noodzakelijk zijn.