Politie Haaglanden

Extra persbericht 23 juni

Haaglanden, 23-06-2010

Succes voor Eksterteam
Den Haag Het rechercheteam dat onderzoek doet naar een reeks van berovingen waarbij verdachten kettingen van slachtoffers losrukken, kon deze week een succes boeken. De recherche hield een 17-jarige Hagenaar aan op verdenking van een beroving die zondag 13 juni op de Wouwermanstraat plaatsvond.

Een 14-jarige meisje werd die dag van haar gouden halsketting beroofd. Uit het recherche onderzoek bleek dat de verdachte ten tijde van de beroving een masker voor zijn gezicht had. Dankzij recherche-informatie kon de politie ondanks het masker, de identiteit van de mogelijke verdachte achterhalen. Hij werd dinsdag 22 juni in zijn woning aangehouden.

Tijdens de huiszoeking in zijn woning vonden de rechercheurs het door de verdachte gebruikte masker. Ook werd een jas die door de verdachte ten tijde van de beroving was gedragen aangetroffen. Desondanks ontkende de man zijn betrokkenheid. Het rechercheteam onderzoekt of de man ook verantwoordelijk is voor andere straatroven waarbij kettingen werden losgetrokken.

Doorstromer
De aangehouden verdachte wordt vrijdag 25 juni voorgeleid bij de rechter-commissaris. De jongen staat bij de politie geregistreerd als doorstromer (vooraanwijzing van veelpleger) en is in het verleden al eens eerder veroordeeld voor een straatroof. De verdachte heeft ook nog een voorwaardelijke straf openstaan.

Eksterteam
Politie Haaglanden formeerde onlangs een rechercheteam dat onderzoek doet naar een reeks van straatroven waarbij vooral jonge daders uit zijn op gouden kettingen en andere halssieraden die slachtoffers dragen. Het vermoeden bestaat dat er zeker twee groepen van jonge daders actief zijn, die in verschillende samenstelling opereren. Ze hanteren vaak op de volgende methode om iemand te beroven: ze gaan achter iemand staan en geven het slachtoffer een duwtje om vervolgens de ketting los te rukken. Het snelle resultaat voor de rovers en de hoge goudprijs van het moment spelen waarschijnlijk een rol bij de toename van dit soort berovingen. De waarde van de buit kan variëren van tachtig euro tot soms wel enkele duizenden euro's.

Iets gezien? Meld het!
Omdat de daders hun slachtoffer doorgaans van achteren hun slachtoffer benaderen, is het vaak moeilijk voor het slachtoffer om de politie een goed signalement te geven. Daarom is het team ook vaak afhankelijk van getuigen die de beroving hebben gezien om de zaak te onderzoeken. Heeft u een beroving op straat gezien? Meld u dan bij de politie of bel met 0900-8844. Elk detail, hoe klein misschien ook, kan van belang zijn voor het onderzoek. Blijft u liever anoniem? Dan kunt u uw informatie natuurlijk ook altijd doorgeven via M. op nummer 0800-7000.