Senternovem

23-06-2010 |

Uniforme maatlat: rekenmodel en voorbeeldberekeningen nu online

De uniforme maatlat is door het Nationaal Expertisecentrum Warmte (NEW) ontwikkeld om de energieprestaties van verschillende technieken voor warmte- en koudevoorziening goed vergelijkbaar te maken voor de gebouwde omgeving. Het definitieve rekenmodel van de uniforme maatlat is vanaf nu online beschikbaar. Op de website vindt u nu bovendien diverse handige voorbeeldberekeningen.

De uniforme maatlat is door het Nationaal Expertisecentrum Warmte (NEW) ontwikkeld om de energieprestaties van verschillende technieken voor warmte- en koudevoorziening goed vergelijkbaar te maken voor de gebouwde omgeving. Met dit instrument is het mogelijk om de verschillende warmtemaatregelen (zowel collectief als individueel) gelijkwaardig te beoordelen. Door te werken met een uniforme set van rekenregels en kengetallen kunnen alternatieven beter vergelijkbaar en de afwegingen transparanter worden gemaakt.
Uit reacties van gebruikers van de uniforme maatlat bleek dat er behoefte was aan een rekenmodel. Daarom heeft NEW op basis van de uniforme maatlat een conceptrekenmodel ontwikkeld, waar externe adviseurs eind april in een masterclass mee aan de slag gingen. De reacties waren positief. Het commentaar van de deelnemers is verwerkt in het definitieve, gebruiksvriendelijke rekenmodel, dat vanaf nu online beschikbaar is.

Voorbeeldsituaties
Daarnaast heeft NEW een aantal voorbeeldsituaties laten doorrekenen. Ook deze voorbeeldberekeningen vindt u vanaf nu op de website. Ze zijn aangevuld met stroomschema's die de werking van de uniforme maatlat verduidelijken.