Raad van State


woensdag 23 juni 2010
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Gouda om maatregelen te treffen tegen akkerdistels. Een inwoner uit Gouda had het gemeentebestuur gevraagd twee percelen in de directe omgeving van zijn gronden te zuiveren van distels. De distels zouden schade toebrengen aan zijn perceel. Het gemeentebestuur heeft dit geweigerd, omdat de provincie Zuid-Holland die gronden op korte termijn zou maaien. Daarom achtte het gemeentebestuur het niet nodig om spoedmaatregelen te treffen. De man is het daar niet mee eens en komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem heeft het gemeentebestuur op een verkeerd moment onderzoek gedaan naar akkerdistels. De rechtbank in Den Haag stelde hem in september 2009 nog in het ongelijk. (zaaknummer 200908434/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg heeft verleend voor een ondergrondse parkeergarage, winkels, horeca en 66 appartementen aan het Damplein en de Sluiskant in Leidschendam. Omwonenden, verenigd in de Stichting Behoud Damplein, verzetten zich tegen de komst van de gebouwen en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep in augustus 2008 zijn zij door de rechtbank in Den Haag in het ongelijk gesteld. Zij vinden onder meer dat door het bouwplan niets overblijft van het huidige plein. Verder vinden zij dat er onvoldoende rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarde van de omgeving. Er worden volgens de stichting ook te weinig parkeerplaatsen aangelegd. De Raad van State heeft de zaak eerder behandeld op een zitting op 8 juni 2009. Omdat onduidelijkheid bestond of voor het project staatssteun was verleend, was nader onderzoek noodzakelijk en heeft de Raad van State een tweede zitting gepland. Vandaag vindt de tweede zitting plaats. (zaaknummer 200807269/1)

11.15 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Bloemendaal heeft verleend om een pand aan de Ter Hoffsteedeweg in Overveen als kantoor te gebruiken. Het gemeentebestuur heeft dit gedaan, omdat volgens het bestemmingsplan het pand alleen als woning gebruikt mag worden. Een aantal inwoners uit Overveen houdt dit graag ook zo. Volgens hen heeft het gemeentebestuur alleen vrijstelling van het plan verleend, omdat het pand al lange tijd als kantoor wordt gebruikt. Omdat in een eerdere gerechtelijke procedure al is gebleken dat dit onvoldoende motivering was om vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen, zijn de omwonenden in beroep gekomen bij de rechtbank in Haarlem. Die oordeelde in november 2009 in twee afzonderlijke uitspraken dat de onderbouwing van de gemeentebestuur niet anders is dan in eerdere gerechtelijke uitspraken aan de orde is geweest en achtte dat onvoldoende. Tegen die uitspraken komen het Nederlands Monumenten Bezit en het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij bestrijden de visie van de rechtbank en onderstrepen dat het gebruik als kantoorpand passend is. (zaaknummers 200909617/1 en 200909618/1)