Ingezonden persbericht



Zwolle, 23 juni 2010

Pleegzorg doet groot beroep op Noodfonds

Het College van Gedeputeerde Staten komt tegemoet aan de wens van de CDA-Statenfractie om het Noodfonds pleegzorg voort te zetten. Er wordt veelvuldig beroep gedaan op het Noodfonds en het is inmiddels uitgeput. Daarom stelt het college ook E50.000,- euro extra beschikbaar in afwachting van de definitieve verhoging van de pleegvergoeding, zoals door de minister bepaald is.

"De CDA-Statenfractie vindt dat pleegzorg een belangrijke maatschappelijke functie vervult en een waardevolle vorm van jeugdzorg is, waarbij terugkeer naar huis het uitgangspunt moet zijn", zegt CDA-Statenlid Yvonne Nijhof. Op initiatief van de CDA-Statenfractie is het College gevraagd knelpunten te inventariseren en te onderzoeken of in Overijssel oplossingen te vinden zijn, waarmee de pleegzorg in Overijssel versterkt kan worden. Van belang is dat pleegouders voldoende ondersteund en gefaciliteerd worden. Een groot probleem voor pleegouders zijn bijzondere kosten, bijvoorbeeld de aanschaf van een fiets of extra aanpassingen in huis, die niet vanuit een andere vergoedingsregeling gedekt kunnen worden. Speciaal hiervoor is op verzoek van de CDA-Statenfractie een Noodfonds pleegzorg opgericht. Dit maakt het mogelijk dat pleegouders met relatief kleine bedragen extra ondersteund worden, voor uitgaven die zij anders niet hadden kunnen doen of voor eigen rekening hadden moeten nemen. Afhankelijk van de specifieke individuele situatie wordt bepaald welke kosten en welk bedrag wordt vergoed.

Het CDA kiest bij uithuisplaatsing pleegzorg boven residentiële zorg. Ook bij uithuisplaatsing moet er uitzicht zijn op terugkeer naar huis.
---



Ingezonden persbericht