Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
sdfg

sdf

Driebergen, 23 juni 2010

Nieuwste cijfers bekend
Watersportsector merkt licht herstel

De watersportindustrie herstelt zich langzaam na het moeilijke jaar 2009. Dat is de belangrijkste conclusie uit de nieuwste conjunctuurmeting onder watersportbedrijven van HISWA Vereniging. De brancheorganisatie van de watersportindustrie meet elk kwartaal cijfers over onder andere omzet en winst om trends en ontwikkelingen goed te monitoren.

Met de zomervakantie voor de deur - waarmee het watersportseizoen echt goed gaat beginnen - blijken HISWA-leden positiever gestemd. De moeilijkste periode lijkt achter de rug. Gaf in het derde kwartaal van 2009 41% van de respondenten nog aan dat zij een lagere winst verwachten, in het vierde kwartaal lag dat op 27% en in het eerste kwartaal van 2010 was dat gedaald tot 25%. Zo'n 15% van de respondenten geeft een hogere winstverwachting af, tegen 11% in het vierde kwartaal. De verwachting voor een beter gevulde orderportefeuille is licht gestegen. In het vierde kwartaal van 2009 verwachtten de meeste bedrijven nog dat orderportefeuille ongeveer gelijk zou blijven. De werkgelegenheid lijkt ook heel licht aan te trekken. Het percentage dat zegt een tekort aan personeel te hebben is dit kwartaal 3% gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009, 84% geeft aan precies voldoende personeel te hebben. De meeste HISWA-leden houden de prijzen gelijk of voeren een lichte prijsverhog ing in ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Dit zijn cijfers van de totale branche.

Herstel gebruikte botenmarkt
Wordt er gekeken naar cijfers van de specifieke bedrijfsgroepen, dan vallen de HISWA Makelaars op. Zij hadden het vorig jaar het zwaarst maar rapporteren nu hogere verkoopcijfers. De tweedehandsmarkt lijkt zich wat te herstellen. André Vink, directeur HISWA Vereniging: "In de eerste helft van 2009 zakten de prijzen tot wel 30%, met uitschieters naar boven en naar beneden. Onze leden adviseerden hun klanten realistischer naar hun vraagprijs te kijken. In de tweede helft van vorig jaar werden de eerste tekenen van herstel zichtbaar. Dat herstel zette in het eerste kwartaal van 2010 door. Doorstroming in de tweedehandsmarkt is van groot belang voor nieuwe verkopen. Ook daar keert de belangstelling terug. Tekenen van prijsherstel zijn zichtbaar en 2010 lijkt een uitstekend jaar om een gebruikte boot te kopen." Ties van Os van Scheepsmakelaardij Enkhuizen en voorzitter van de bedrijfsgroep HISWA Makelaars vult aan: "Het gevoel dat het beter gaat, leeft bij meeste makelaars. Het lijkt d e goede kant op te gaan. Ook zien we dat de financieringsmogelijkheden bij banken weer toenemen."

Achtergrond onderzoek
Het onderzoek kende wederom een goede respons (25%) en werd gehouden onder alle bedrijfsgroepen van de watersportindustrie: architecten, detailhandelaren/dealers, experts, importeurs motoren, importeurs pleziervaartuigen, jachtbouwers, jachthavens/stallingsbedrijven, makelaars, reparatie- en onderhoudsbedrijven, toeleveranciers, jachtverhuurders, zeil/vaarscholen en zeilmakers/tuigers. HISWA Vereniging houdt elk kwartaal een dergelijke conjunctuurenquête. Om cijfers over de watersportindustrie te verkrijgen is de branche afhankelijk van eigen rapportage. Statistieken van overheden zijn niet betrouwbaar gebleken, simpelweg omdat de categorisering binnen deze statistieken te ruim is opgezet. Er is veel vraag naar cijfers over de watersportindustrie. Door de leden zelf, maar ook door de pers, door financiële instellingen en door de overheid.
---

Noot aan de redactie,

Ingezonden persbericht