Persbericht

Het huishoudparadijs in NEMO

~ nostalgische tentoonstelling over 100 jaar huishoudelijke apparatuur ~

Amsterdam, 22 april 2010 - Vanaf 24 juni kunnen bezoekers van science center NEMO genieten van een interactieve tentoonstelling over 100 jaar ontwikkelingen in huishoudelijke apparatuur (van 1910 tot 2010), met een blik op de toekomst. Hoe kookte men in 1930? En weet u nog wanneer het 'wasdag' was en wat 'het roggebroodje' is? Kortom: technologie die iedereen kent uit eigen huis.

NEMO werkt in deze tentoonstelling met museale objecten uit de in 2007 verworven erfgoedcollectie van het voormalige museum Energetica. Mooie, gekke, bijzondere apparaten en technologische innovaties uit 100 jaar huishouden. De combinatie van nostalgie en toekomst, oud en modern maken het tot een unieke ervaring. Anders dan in voorgaande jaren richt de tentoonstelling zich ook op volwassen bezoekers. Dus kom gerust eens zonder kinderen naar NEMO!

De tentoonstelling laat zien hoe innovaties in elektriciteit, gasvoorziening en huishoudelijke apparatuur niet alleen het interieur van onze woningen veranderden, maar ook zorgden voor een totale metamorfose van ons leven. De tentoonstelling rekent af met de gedachte "Ik heb tijd, want ik heb elektriciteit". Het huishouden heeft weliswaar grote veranderingen ondergaan en het werk is eenvoudiger geworden, maar naar blijkt hebben we er weinig tijd mee gewonnen.

Een tentoonstelling bij NEMO is altijd interactief en dynamisch. Het interactieve karakter van de tentoonstelling blijkt onder meer uit de zoektocht naar leuke ervaringen over de huishoudelijke apparatuur. Bezoekers kunnen online hun eigen herinnering delen met NEMO en haar publiek. Maar je kunt bijvoorbeeld ook meedoen met een ontwerpwedstrijd en een mooie stofzuiger of strijkijzer winnen, op een fiets zelf de was 'droog-fietsen', of een mooie foto van jezelf maken in een ouderwetse keuken.

De tentoonstelling over huishoudelijk apparatuur van de afgelopen 100 jaar is te zien van 24 juni tot en met 5 september 2010 in de Glazen Balzaal (maandag t/m zondag 10.00-17.00). In juli en augustus heeft NEMO extra lange (XL) zomeravonden: op vrijdagavond is NEMO open tot 21.00 uur.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan stichting, VSBFonds, Siemens, Dyson en Waternet.

Over science center NEMO
NEMO is het grootste science center van Nederland met vijf etages vol interactie op het gebied van wetenschap en technologie. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. In juli en augustus is er een speciale vrijdagavondopenstelling tot 21.00 uur ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Het huishoudparadijs, 100 jaar huishoudelijke apparatuur. Locatie: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (bovenop de IJ-tunnel op 10 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station). Voor meer informatie: www.e-NEMO.nl