Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie feliciteert Plus met sluiting koelingen

Amsterdam, 17 juni 2010 ­ Milieudefensie feliciteert supermarktketen Plus met de beslissing om alle koelingen in hun filialen af te sluiten. Plus sluit op donderdag 24 juni in Olst een convenant met de gemeentelijke milieudiensten, waarin wordt vastgelegd dat de keten eind 2014 de laatste koelingen in haar supermarkten sluit. Milieudefensie vindt dat dat gevierd moet worden en deelt na de ondertekening gratis ijsjes uit aan Plus-klanten in Olst.

In het convenant staat dat Plus eind 2012 60 procent van de koelingen heeft afgesloten en eind 2014 de laatste koeling zal afdekken. Albert Heijn ging Plus voor. Willem Verhaak, woordvoerder van Milieudefensie: "Plus verdient een pluim, nu het de energieslurpende open koelingen de deur uit doet. Milieudefensie roept andere supermarktketens op dit goede voorbeeld te volgen. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor de financiën, want energie verspillen kost geld."

'Koelkast dicht, energieverspilling waarom zou je?" Deze maand meten vrijwilligers van Milieudefensie overal in Nederland de energieverspilling van open koelingen in supermarkten. Met de campagne 'Koelkast dicht, energieverspilling waarom zou je?' rekent Milieudefensie filiaalhouders voor hoeveel energie en geld ze verspillen en hoeveel er dus bespaard kan worden door de koelingen af te sluiten. Na de zomer stuurt Milieudefensie alle filiaalhouders van de onderzochte supermarkten hun eigen energie-rapport toe.

Wie: Vrijwilligers van Milieudefensie Wat: Felicitaties aan supermarktketen Plus en uitdelen biologische ijsje (uit ijscokar) aan klanten in de supermarkt aansluitend op de ondertekening van het convenant om koelingen af te dichten door Supermarktketen Plus en gemeente Olst-Wijhe. Wanneer: Donderdag 24 juni om 15.30 uur Waar: Supermarkt Plus Vermaning Aletta Jacobsplein 3, in Olst

Als alle supermarkten in Nederland hun koelingen afsluiten, wordt daarmee jaarlijks net zoveel energie bespaard als 175.000 huishoudens gemiddeld verbruiken. Mililieudefensie gaat daarom achterblijvende supermarkten in het najaar verder onder druk zetten om een eind te maken aan deze zinloze energieverspilling. Ook roept Milieudefensie gemeenten op om supermarkten te dwingen om de koelingen te sluiten. De Wet Milieubeheer geeft gemeenten die mogelijkheid, omdat die wet voorschrijft dat bedrijven alle maatregelen moeten nemen die zich in vijf jaar terugverdienen.