Provincie Noord-Holland

Extra vergadering commissie Financiën, Europa, Personeel en Organisatie (FEPO)

21 juni 2010 - Nieuwsartikel

Donderdag 24 juni om 17.00 uur bespreekt de Statencommissie FEPO het evaluatierapport `Leren evalueren: reflectie op een intensief zoekproces'.

Op verzoek van Provinciale Staten heeft het onderzoeksbureau Twynstra Gudde het onderzoeksproces van de Provinciale Onderzoekscommissie geëvalueerd. De Provinciale Onderzoekscommissie (POC) heeft in de periode 30 oktober 2008 en 15 juni 2009 onderzoek gedaan naar het tijdelijk uitzetten van financiële middelen door de provincie Noord-Holland.

Gezien het feit dat het voor de provincie Noord-Holland de eerste keer was dat Provinciale Staten zelf een enquête-onderzoek uitvoerden, werd geadviseerd om het proces van de POC door een extern bureau te laten evalueren. Deze aanbeveling uit het onderzoeksrapport van de POC is door Provinciale Staten op 15 juni 2009 overgenomen en is nu afgerond.

Met de evaluatie van het gevolgde proces willen Provinciale Staten leren voor mogelijke, toekomstige onderzoeken. De evaluatie betrof niet de inhoud van het POC-onderzoek, maar het proces rondom het onderzoek door de POC.

Twynstra Gudde benadrukt in het evaluatierapport het feit dat de POC, als eerste Noord-Hollandse onderzoekscommissie in het duale stelstel, voor velen een prestatie van formaat heeft geleverd dat een alom gerespecteerd resultaat heeft opgeleverd.
Verder benoemt ze in haar rapport een aantal conclusies en aanbevelingen verdeeld over acht hoofdonderwerpen:
- opstellen van een motie voor een onderzoek door Provinciale Staten
- de samenstelling van een POC

- keuze van het onderzoeksdoel

- de organisatie

- de aanpak

- de rapportage

- de afwikkeling

- bijstellingen van verordeningen en protocollen

Uit het evaluatieonderzoek blijkt dat er op de genoemde acht hoofdonderwerpen verbeteringen mogelijk zijn om een eventueel volgend onderzoek nog beter te laten verlopen.

Twynstra Gudde heeft het evaluatieonderzoek uitgevoerd door, naast een dossierstudie, 29 betrokkenen te interviewen. Geïnterviewden waren onder andere de leden van de POC, de ambtelijke ondersteuning, de externe ondersteuners, diegenen die in het openbaar zijn verhoord en andere betrokkenen. Het evaluatieonderzoek is uitgevoerd in de periode maart tot en met medio juni 2010.

De begeleidingscommissie van het evaluatierapport was samengesteld uit statenleden, een lid van Gedeputeerde Staten en een vertegenwoordiger van het ambtelijk apparaat. Voorzitter van de begeleidingscommissie was mevrouw A. Zeeman, Statenlid voor het CDA.

Het evaluatierapport wordt donderdag 24 juni a.s. om 17.00 uur besproken in een extra vergadering van de commissie FEPO en op maandag 5 juli in de vergadering van Provinciale Staten.

De vergadering van de commissie FEPO vindt plaats in het Provinciehuis, Dreef 3 te Haarlem. Aanvang 17.00 uur. Op de agenda staat:

* Evaluatierapport Proces Provinciale Onderzoekscommissie
* Doelenboom (andere opzet begroting provincie Noord-Holland)

Volledige agenda + stukken vindt u achter deze link.
---