Meer dan 60 etnische groepen maken Karachi een echte microkosmos

21/06/2010 15:50

Prins Claus Fonds

Meer dan 60 etnische groepen maken Karachi een echte microkosmos

Boekpresentatie Karachiwala: a subcontinent within a city op 24 juni in Amsterdam

De Pakistaanse stad Karachi heeft meer dan elf miljoen inwoners en is daarmee een van de grootste steden ter wereld. De stad is in Nederland vooral bekend door de gewelddadige strijd tussen shi'ieten en sunnieten, die recentelijk nog in het nieuws was. Op 24 juni wordt in de Waag in Amsterdam Karachi Megacity georganiseerd, een avond waarbij een ander beeld van Karachi zal worden getoond aan de hand van het boek Karachiwala: a subcontinent within a city van de Pakistaanse schrijfster Rumana Husain. Organisatie Waag Society wil samen met het Prins Claus Fonds de negatieve beeldvorming tegengaan van een stad die meer dan zestig verschillende etnische groepen rijk is.

Tijdens Karachi Megacity zullen vier sprekers ingaan op de diversiteit en recente veranderingen in Karachi. Centraal hierbij staat het boek Karachiwala: a subcontinent within a city van schrijfster Rumana Husain. Zij beschrijft Karachi als een microkosmos, representatief zowel voor Pakistan als voor de gehele Zuid Aziatische regio. In Karachiwala toont zij de zestig verschillende etnische groepen aan de hand van gewone individuen. Het boek laat Karachi zien als een moderne en dynamische smeltkroes van culturen. Een stad die het verdient om gezien te worden vanuit een ander, positiever perspectief en die wellicht meer overeenkomsten heeft met de Nederlandse multiculturele samenleving dan op het eerste gezicht wordt gedacht.

Het Prins Claus Fonds ondersteunt de komst naar Nederland van Rumana Husain en haar echtgenoot, de bekende architect Mukhtar Husain. In het verleden heeft het Fonds samengewerkt met Mukhtar Husain bij de productie van het boek '100+1 Pakistani Architects and their Own Houses'. Dit boek toont dat architecten, bij het ontwerpen van hun eigen huizen, beter in staat zijn om zich te uiten omdat zij geen compromissen hoeven te sluiten. Hierdoor zijn hun eigen huizen vaak de meest pure uitingen van hun creativiteit. Gezamenlijk vertegenwoordigen de huizen en interieurs ook de ontwikkeling en de sociale geschiedenis van de urbanisatie in Pakistan. Mukhtar Husain zal in de Waag spreken over de invloed van architectuur op de Pakistaanse samenleving.

Naast Rumana Husain en Mukhtar Husain zullen ook Atteqa Malik, van het Mauj Collective Karachi (via Skype) en Geert Lovink, van het Institute of Network Cultures over Organized Networks spreken. Het programma start op 24 juni om 17.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Locatie: Theatrum Anatomicum van de Waag, Nieuwmarkt 4 in Amsterdam. Voertaal: Engels.





http://www.princeclausfund.org/press