Rijksvoorlichtingsdienst

Herbegrafenis militair op Ereveld Grebbeberg

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL), de Nederlandse Oorlogsgravenstichting (OGS) en militairen van het 45e Pantserinfanteriebataljon dragen donderdag 24 juni zorg voor de herbegrafenis van de stoffelijke resten van soldaat J.B.A. Kraan op Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Op verzoek van de familie van soldaat Kraan en OGS, wordt soldaat Johannes Kraan door de BIDKL overgebracht van Ulft naar het Militair Ereveld Grebbeberg. Daar wordt hij in bijzijn van zijn nabestaanden met militair ceremonieel herbegraven. Een detachement van het 45e Pantserinfanteriebataljon 'Oranje Gelderland' verzorgt het militair ceremonieel.

Dienstplichtig Soldaat Johannes Kraan (1904) uit Wisch diende bij de 2e Compagnie van het 1e Bataljon-28e Regiment Infanterie. Hij raakte op 10 mei 1940 gewond tijdens felle gevechten met Duitse troepen in Dubbeldam. Hij werd overgebracht naar het gemeenteziekenhuis van Dordrecht waar hij op 12 mei 1940 aan zijn verwondingen bezweek. Na aanvankelijk tijdelijk te zijn begraven in Dordrecht, werd Kraan later herbegraven op de Rooms Katholieke begraafplaats H. Anthonius in Ulft.

De taak van de BIDKL bestaat uit het opsporen, bergen, identificeren en overdragen van vermiste militaire, civiele- en verzetsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de opgraving en overbrenging door de BIDKL van oorlogsslachtoffers uit particuliere graven naar de Erevelden Loenen en Grebbeberg, hebben Defensie en de OGS een convenant gesloten. De Oorlogsgravenstichting verzorgt de aanleg, inrichting, instandhouding en verzorging van het Nederlandse oorlogsgraf, waar ook ter wereld.