Ingezonden persbericht


Vooruit met de wijk: leren van, voor en door de 40(+)wijken

24 juni 2010, Haagse Hoge School

In veel steden, groot en klein, is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. En met succes: de fysieke omgeving is aan het veranderen, de sociaal-economische positie van bewoners verbetert en meer mensen doen mee om samen met hun buren en andere wijkbewoners iets van hun wijk te maken. We zijn op de goede weg, maar er ligt voor veel wijken nog een grote opgave.

Ondersteuning via Budget 40+ Wijken

Het kabinet biedt hen hierbij ondersteuning via het Budget 40+ Wijken. In mei 2009 werden de eerste aanvragen toegekend en nu, in juni 2010, staat de tweede tranche van de zogeheten '40+ wijken' klaar om vol enthousiasme aan de slag te gaan. Op 24 juni organiseren Nicis Institute en het ministerie van VROM/WWI een kennisbijeenkomst om de tweede tranche van het Budget 40+ in te luiden. Ondanks dat de ene wijk de andere niet is, en de grootte en problematiek van wijken kan verschillen, kunnen wijken hun voordeel doen met de ervaring en kennis van anderen. Van elkaar leren en geïnspireerd worden door experts en ervaringsdeskundigen is dan ook het doel van de bijeenkomst.

Twee thema's centraal

Hierbij staan twee thema's centraal. Gedurende de middag stellen we onszelf de vraag hoe mensen zo goed mogelijk kunnen participeren in de samenleving. En hoe jongeren zoveel mogelijk kansen op een mooie toekomst kunnen krijgen én grijpen.

Doelgroep en aanmeldingsprocedure

Gemeentelijke bestuurders en beleidsmakers van de tweede tranche steden zijn van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst, alsook hun collega's uit de 40 wijken, ministeries en de andere eerste tranche-steden. Ook professionals van o.a. corporaties, onderwijs- en welzijnsinstellingen en andere organisaties werkzaam in de wijk, zijn welkom. Deelname aan de bijeenkomst is gratis, maar niet vrijblijvend. U kunt zich tot 17 juni kosteloos afmelden voor de bijeenkomst. Hierna zijn wij genoodzaakt 150 euro annuleringskosten in rekening te brengen. Meer informatie kunt u vinden in de inschrijfvoorwaarden.

Programma

12.00 uur Inloop met lunch
12.30 uur Welkom door Arjan Vliegenthart, Nicis Institute 12.45 uur Inspirerende lezing door Frank Hendriks, hoogleraar Vergelijkende Bestuurskunde, Universiteit Tilburg 13.15 Ronde 1 met werksessies
14.15 Pauze
14.45 Ronde 2 werksessies
15.45 Intermezzo met Doekle Terpstra, voorzitter commissie Budget 40+ wijken en Mark Frequin, DG ministerie van WWI 16.30 'Nieuwe wegen voor de wijkenaanpak' door DG mark Frequin, terugkoppeling werksessies 17.00 Afsluiting door de dagvoorzitter
17.15 Netwerkborrel

Noot voor de redactie /