Gemeente Almere

Officieel startmoment voor straatcoaches

23-06-2010

Op straat Op donderdag 24 juni geeft burgemeester Jorritsma het officiële startsein voor de straatcoaches. Almere krijgt vanaf 1 juli 2010 een vast team van zes straatcoaches dat in een aantal kleinere teams door heel Almere wordt ingezet. De straatcoaches spreken jeugdgroepen aan en confronteren hen met hun overlastgevende gedrag. Het accent ligt op optreden tegen ernstige overtredingen van sociale normen. De politie blijft verantwoordelijk voor het optreden tegen schending van wettelijke normen.

Waarom straatcoaches
De gemeente mist nu nog de mogelijkheid om tijdelijk en flexibel extra menskracht in te kunnen zetten in een situatie waarbij jongerengroepen ernstige overlast veroorzaken. De straatcoaches kunnen vanaf 1 juli 2010 tijdelijk toegevoegd worden aan de al lopende aanpak van een overlastgevende groep jongeren. De straatcoaches worden ingezet op die momenten waarop bewoners het meeste last hebben van een groep jongeren.

Inzetten van straatcoaches
In elk stadsdeel werkt het Jeugd Interventie Team (JIT) aan de aanpak van overlastgevende jeugdgroepen. In een dergelijk team werken mensen van de politie, ambulant jongerenwerk, jeugd maatschappelijk werk, Nieuwe Perspectieven, leerplicht en de Veiligheidsmanager van de gemeente nauw met elkaar samen. De gemeentelijk coördinator stadstoezicht bepaalt de inzet van straatcoaches bij een bepaalde groep jongeren.

Van Montfransmiddelen
De gemeente Almere heeft extra gelden van het Rijk ontvangen (de Van Montfrans-middelen) om in 2010 en 2011 specifieke maatregelen te treffen tegen sociale overlast en fysieke verloedering. De inzet van straatcoaches is één van de maatregelen waartoe het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten. Andere maatregelen zijn onder meer het cameratoezicht in Almere Buiten, het intensiveren van de persoonsgerichte aanpak via het Veiligheidshuis en de aanpak van vandalisme.