Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: energiebedrijven moeten zich blijven inzetten om de kwaliteit van hun klachtenafhandeling te vergroten

24-06-2010

De kwaliteit van de klachtenafhandeling in de energiebranche is het afgelopen jaar wederom enigszins verbeterd. Over de gehele linie geven consumenten nu een hoger cijfer voor de afhandeling van klachten dan bij de start van het onderzoek in 2006. De verschillen tussen de energieleveranciers onderling blijven echter groot. Dit constateert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op basis van een grootschalig onderzoek onder de tien grootste energieleveranciers in Nederland. Voor het eerst zijn ook drie nieuwkomers op de energiemarkt bij het onderzoek betrokken. Jaap de Keijzer, lid van de Raad van Bestuur van de NMa: We zien na elke meting nog steeds een stijgende lijn. Het gemiddelde rapportcijfer is nu een 5,4. De verbetering is op zich goed nieuws, maar de leveranciers moeten zich er wel voor blijven inzetten. Ze zijn er nog niet.

Klachtenafhandeling is onderdeel van kwaliteit
Een consument met een klacht over zijn energieleverancier moet er op kunnen vertrouwen dat de klacht adequaat wordt afgehandeld. Daarom ziet de NMa toe op de kwaliteit van klachtenafhandeling in de energiemarkt. De NMa is in 2006 met het onderzoek gestart vanwege verschillende signalen dat de energieleveranciers hun klachtafhandeling niet goed op orde hadden. De kwaliteit van de klachtenafhandeling is naast prijs één van de aspecten waarin de kwaliteit van de dienstverlening uitgedrukt kan worden; de consument kan zijn keuze voor een energieleverancier mede bepalen op basis van de kwaliteit van de klachtenafhandeling.

Intensief toezicht
Sinds 2006 doet de NMa jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van klachtenafhandeling. De NMa meet daarbij de perceptie van de klant: met welk cijfer waarderen consumenten met een klacht, de afhandeling van die klacht. De cijfers doen geen uitspraak over de feitelijke kwaliteit van de klachtenafhandeling zelf. De Keijzer: Bij ons eerste onderzoek kregen de energieleveranciers van hun klagende klanten voor de kwaliteit van de klachtafhandeling een 4,2 als gemiddeld rapportcijfer. Wij zijn toen naar aanleiding van dat bedroevende cijfer intensief toezicht gaan houden op de kwaliteit van de klachtenafhandeling. De energieleveranciers hebben over het algemeen hard gewerkt om hun klachtenafhandeling een impuls te geven. Ze zijn er echter nog niet.

Onderzoek wordt gecontinueerd
De NMa publiceert de rapportcijfers over de kwaliteit van klachtenafhandeling om de energieleveranciers zo te prikkelen betere service te bieden aan de consument. De Keijzer: De energiebedrijven moeten beslist een tandje erbij zetten om de kwaliteit van de klachtenafhandeling blijvend te verbeteren. We sluiten het onderzoek ook niet af; daarvoor vinden we het te belangrijk om de kwaliteit van de klachtenafhandeling te blijven volgen. Laten we niet vergeten dat in de laatste meting sommige partijen zelfs lager scoren dan de vorige keer.

Meer informatie
Kwaliteit klachtenafhandeling energieleveranciers 2010