COC, MOVISIE & Schorer voor Masterplan suïcidebestrijding homojongeren

24/06/2010 10:13

MOVISIE

COC Nederland, MOVISIE en Schorer pleiten voor een Masterplan suïcidebestrijding voor lesbische meisjes, homoseksuele jongens, biseksuele jongeren en transgenderjongeren. Het suïcidecijfer onder lesbische meisjes en homoseksuele jongens is beduidend hoger in vergelijking met cijfers onder leeftijdgenoten die heteroseksueel zijn, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag gepubliceerd wordt. De helft van de homoseksuele jongeren loopt regelmatig met gedachten over zelfmoord rond.

Het SCP deed groot onderzoek naar de acceptatie van homoseksualiteit en onderzocht onder andere de psychosociale gezondheid van lesbische meiden en homoseksuele jongens. Daaruit blijkt dat 9 % van de jongens en 16 % van de meisjes een zelfmoordpoging heeft gedaan. Van de heterojongeren ligt dat percentage op 3 %.

Masterplan

Dit opvallend hoge cijfer is voor COC, MOVISIES en Schorer reden om de handen ineen te slaan en aandacht te vragen voor deze problematiek. Want de reguliere hulpverlening heeft volgens deze organisaties te weinig specifieke kennis om een passend antwoord te geven. De organisaties zullen een Masterplan ontwikkelen om suïcide onder lesbische meisjes, homoseksuele jongens, biseksuele jongeren en transgenderjongeren terug te dringen. De organisaties zullen daarin hun kennis over psychosociale problematiek rond HLBT-jongeren overdragen aan en samenwerken met de reguliere hulpverlening. Het is volgens de organisaties van groot belang dat de reguliere hulpverlening de signaalfunctie oppakt als het gaat om homojongeren die met suïcideproblematiek rondlopen. De preventie kan op die manier beter worden ingezet. Belangrijke partners daarin worden de rijksoverheid, gemeenten, scholen, Geestelijke GezondheidsZorg en Centra voor Jeugd en Gezin.

Homospecifieke hulpverlening blijft nodig

De reguliere hulpverlening is nog steeds te weinig deskundig en toegankelijk als het gaat om homospecifieke hulpverlening. De problematiek wordt onvoldoende herkend en er wordt op een te laat tijdstip ingegrepen. Jongeren kunnen vaak nergens terecht met hun problemen en voor sommigen is suïcide de enige oplossing. COC, MOVISIE en Schorer pleiten voor een brede samenwerking om hier iets aan te doen. De gezamenlijke aanpak zal bestaan uit informatie, preventie en hulpverlening en het bevorderen van een veilig schoolklimaat. Instellingen en organisaties voor jongeren dienen meer kennis te hebben over de specifieke risico's die HLBT-jongeren lopen. Die risicofactoren dienen meer gericht te worden aangepakt. En tenslotte moet er adequate hulp komen voor HLBT-jongeren in nood, door mensen die oog hebben voor seksuele diversiteit.

Sociale klimaat

De drie organisaties spreken van 'vergeten problematiek' en de invloed van het sociale klimaat op deze ontwikkeling. De grote mate van suïcidegedachten en -pogingen onder lesbische meisjes, homoseksuele jongens, biseksuele jongeren en transgenderjongeren (maar ook volwassenen) is een symptoom van het sociale klimaat waarmee jongeren geconfronteerd worden in hun seksuele identiteitsontwikkeling. COC, MOVISIE en Schorer nemen vandaag hun verantwoordelijkheid voor deze groep jongeren. Ook andere organisaties dienen nu hun verantwoordelijkheid te nemen.