Milieudienst Rijnmond

Stankcode 2 in het hele Rijnmondgebied van kracht

24.06.2010 9:45
Communicatie en meldkamer DCMR, telefoon 010 473 33 33

De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft op donderdagmorgen 24 juli stankcode 2 voor de industrie in het hele Rijnmondgebied uitgegeven. Code 2 betekent dat de (chemische) industrie maatregelen moet treffen om de uitstoot van stankstoffen te beperken.

Stankcode 2 betekent minder starten, stoppen en schoonmaken van installaties en het verminderen van de verlading van stinkende producten met ten minste vijftig procent.

Stabiel windstil weer

De reden om code 2 uit te geven is de verwachting van aanhoudend stabiel en windstil weer en de stankmeldingen die vanaf vanmorgen half vier van bewoners binnenkomen. Het aanta klachten loopt gestaag op, inmiddels 33. Vooral bewoners uit het zuidelijk deel van het Rijnmondgebied klagen over een brand-, olie- en chemische lucht.

Rookgassen van verkeer en industrie

Bij stabiel en windstil weer blijven rookgassen van verkeer en industrie langer dan gemiddeld hangen. 's Morgens vroeg ontstaat een groot verschil (tussen de 5 en 15°C) tussen de onderste en bovenste luchtlaag. Door dit temperatuursverschil kunnen luchtlagen zich niet vermengen en blijft de luchtverontreiniging in de onderste luchtlagen hangen. Dan ontstaat stankoverlast.

Luchtmeetnet DCMR

Het luchtmeetnet van de DCMR is een belangrijke indicator voor het instellen van een stankcode. Het meetnet laat de concentraties van bepaalde stoffen zien, zoals die op dit moment in de lucht worden gemeten. De gegevens worden automatisch verzameld en elk uur worden nieuwe metingen verricht. Per meetlocatie is de gemeten concentraties te zien van verschillende stoffen.

Door het uitgeven van code 2 hoopt de DCMR dat de situatie verbetert. Het is voor het eerst sinds maart 2007 dat code 2 wordt uitgegeven.