Siemens

Persbericht

201006.320

Den Haag, donderdag 24 juni 2010

Opdrachtwaarde voor consortium meer dan half miljard euro

Siemens krijgt opdracht van transpower voor aansluiting van offshore-windparken via HVDC

Een consortium, bestaande uit Siemens Energy en Prysmian Powerlink heeft van het Duitse hoogspanningsnetwerkbedrijf transpower een opdracht ter waarde van meer dan een half miljard euro gekregen. Het BorWin2-offshore-consortium zal voor transpower, een dochteronderneming van de Nederlandse netbeheerder TenneT, twee windparken in de Noordzee op het stroomnet aansluiten. De offshore-windparken Veja Mate en Global Tech 1, die samen over een vermogen tot 800 Megawatt (MW) beschikken, worden via zeekabels in HVDC-techniek
(hoogspanningsgelijkstroomtransmissie) op het vasteland aangesloten.

Het turnkey offshore-netaansluitingsproject BorWin 2 vormt een uitdaging waarbij we onze kennis en onze jarenlange ervaring op dit gebied in de praktijk kunnen brengen", aldus Dr. Udo Niehage, CEO van de divisie Power Transmission binnen de Siemens-sector Energy. De windparken Veja Mate en Global Tech 1 liggen ongeveer 125 kilometer uit de kust - ten noord-westen van het eiland Borkum - en moeten tot 800 MW aan regeneratieve stroom opwekken. Siemens zal voor het transport van de windenergie naar het vasteland 's werelds grootste VSC-systeem leveren (Voltage Sourced Converter). Dit systeem heeft een vermogen van 800 MW en maakt gebruik van de HVDC Plus-technologie van Siemens.

De converter wordt geïnstalleerd op een offshore-platform. Op dit platform wordt de wisselspanning van 155 kilovolt (kV) naar 300 kV getransformeerd en vervolgens in gelijkstroom van dezelfde spanning geconverteerd. Het platform beschikt over de volledige elektrische uitrusting voor de HVDC-converter. Primair zijn dat de converter zelf, twee transformatoren, vier shunt reactoren voor de wisselstroomkabels en GIS-apparatuur (hoogspanning). Het Wind Power Offshore Substation (WIPOS) van Siemens wordt geleverd als een drijvend en zelfopvijzelbaar platform. Dit wordt door zeeslepers naar zijn bestemming op open zee getrokken. Het water is daar ongeveer 40 meter diep. Door zijn speciale ontwerp is er geen 'heavy-duty' kraanschip nodig om het platform op de onderconstructie te tillen.

De windenergie wordt via zee- en landkabels naar Diele bij Papenburg getransporteerd, waar ze voor verder transport en verdeling in een onshore substation op het vasteland weer van gelijk¬spanning naar wisselspanning wordt geconverteerd. Medio 2011 zullen de constructie- en de technische planningsfase voor BorWin 2 voltooid zijn. Het onshore-substation wordt gebouwd in 2011, de installatie van het offshore-platform staat gepland voor medio 2012. Ook de kabels zullen datzelfde jaar nog worden gelegd. De algehele netaansluiting moet in 2013 operationeel zijn.

Het gebruik van HVDC-techniek reduceert de transmissieverliezen. Kabelverbindingen met een lengte van meer dan 80 kilometer vereisen HVDC voor het stroomtransport, omdat bij toepassing van een wisselspanningskabel van deze lengte en dit vermogen een groot deel van de energie verloren zou gaan. BorWin 2 is wereldwijd de eerste offshore-windparkaansluiting in VSC multilevel-technologie met een vermogen van 800 MW. Voor dit soort toepassingen heeft Siemens HVDC Plus ontwikkeld: het eerste multilevel-VSC-systeem. Deze modulaire, meerdere niveaus omvattende VSC-technologie reduceert de complexiteit en daarmee ook de ruimte die nodig is voor de installatie. Het systeem zorgt daarbij voor een bijna perfect sinusvormige wisselstroom-golfkarakteristiek en een vlakke gelijkspanning, wat de inbouw van HF- of harmonische filters vrijwel overbodig maakt.