Belgische Federale Overheid


Belgische VN-vrijwilliger lanceert alternatief WK-lied

Datum: 24 juni 2010

Tijdens het WK voetbal zijn het niet enkel de voetbalgoals die tellen. De Belg Christophe Verhellen coördineert in Pretoria de campagne van de Verenigde Naties om tijdens het voetbalfeest ook de Millennium Development Goals en de strijd tegen de armoede onder de aandacht te brengen. Voor die campagne ging hij in zee met 8 Afrikaanse topmuzikanten waaronder Yvonne Chaka Chaka en Baaba Maal. Hun alternatieve WK-lied `8 Goals for Africa' moet het voetbalgekke miljoenenpubliek bewustmaken van de Millenniumdoelen. Het refrein van het lied klinkt alvast bijzonder meeslepend.

"Time is tick, tick ticking
It's ticking away
There's no time to delay
The Africa we dream of
Only 8 Goals away"

Belgische ontwikkelingssamenwerking

"Ik ben ongelooflijk trots dat ik als Belgisch vrijwilliger bij de VN de kans kreeg om bij te dragen aan het behalen van de Millenniumdoelen", aldus Christophe Verhellen, die sinds 2008 bij het Informatiecentrum van de Verenigde Naties (UNIC) in Pretoria heeft gewerkt aan deze campagne. "Toen ik via de Belgische ontwikkelingssamenwerking deze mogelijkheid kreeg aangeboden, nam ik deze kans dan ook graag met beide handen aan."

Millenniumdoelen bij het publiek brengen

Met vele jaren ervaring in productie en regie van televisie- en entertainmentprogramma's, kreeg Christophe Verhellen bij UNIC de verantwoordelijkheid voor het volledige creatieve proces van de campagne. Vanaf het idee voor het `8 Goals for Africa'-lied, het contacteren van de muzikanten tot het ontwerpen van de communicatiestrategie. Maar ook nadien. "Want de `8 Goals for Africa'-campagne is niet voorbij met het lied en met de campagne, besluit Verhellen. "Het belangrijkste doel is immers om de boodschap van de Millenniumdoelen te laten overslaan bij het publiek."

Alternatief WK-lied

`8 Goals for Africa' wordt met bijhorende videoclip uitgezonden gedurende het WK voetbal in Zuid-Afrika. De clip is ook te zien op grote publiekschermen opgesteld voor de voetbalfans. De muzikanten zullen het lied live brengen tijdens verschillende matchen van het voetbaltoernooi, en op 11 juli, dag van de WK finale, zingen ze het lied tijdens het afsluitend voetbalfeest in Johannesburg.

Gratis download

`8 Goals for Africa' is gratis te downloaden van de website www.8goalsforafrica.org en via iTunes. Doel is 1.000.000 downloads.