Ministerie van Buitenlandse Zaken

vergroot hulp aan Palestijnse bevolking

Nederland vergroot hulp aan Palestijnse bevolking

Nieuwsbericht | 24 juni 2010

Nederland doet een extra bijdrage van 5 miljoen euro aan de VN-organisatie die humanitaire hulp verleent aan Palestijnse vluchtelingen (UNWRA). Het geld komt ten goede aan voedsel, gezondheidszorg en onderwijs voor de meeste kwetsbare groepen, en aan het begin van de wederopbouw in de Gaza-strook.

"De Palestijnse bevolking moet in ieder geval toegang hebben tot de meest noodzakelijke voorzieningen," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "De VN doen hun werk in de Palestijnse gebieden onder moeilijke omstandigheden en kunnen rekenen op onze steun."

De VN-organisatie deed eerder een oproep voor extra hulp aan de bevolking op de Westelijke Jordaanoever en in de Gaza-strook. De Nederlandse bijdrage voor humanitaire hulp via UNRWA bedraagt daarmee dit jaar in totaal 20 miljoen euro.

De Israëlische regering heeft aangekondigd dat de toegang tot de Gaza-strook wordt versoepeld. Zo zullen bouwmaterialen voor projecten die zijn goedgekeurd door de Palestijnse autoriteit en worden uitgevoerd door de VN voortaan worden toegelaten.

Nederland ziet de versoepeling als een positieve stap, maar blijft aandringen op onvoorwaardelijke humanitaire toegang tot Gaza en op opening van de grensovergangen voor normaal personen- en goederenverkeer.