Politie Amsterdam-Amstelland

Aantal inbraken in West daalt

De hotspotgerichte aanpak van woninginbraken in Amsterdam West is de afgelopen maanden succesvol geweest. Het inbrakenteam van de politie hield in vier maanden tijd 22 verdachten aan en loste daarmee 24 zaken op.

Hotspotgebieden
De aanhoudingen kwamen tot stand in twee hotspotgebieden in de wijk Osdorp. Daar is de politie vanaf januari actief met deze aanpak. Gestaag lijkt deze werkwijze ook effect te hebben op de inbraakcijfers in West. In de eerste vijf maanden van dit jaar daalde dit met bijna 8 procent. Dit terwijl in 2009 nog sprake was van een scherpe stijging. In de hotspotgebieden zette de dalende lijn sterker door, daar werd 30 procent minder ingebroken dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor. Intussen is het inbrakenteam met een derde hotspotgebied begonnen.

Beveilig kwetsbare plekken woning
Bewoners kunnen er hun voordeel mee doen om in te spelen op eerdere inbraken in de buurt. Vaak gebruiken inbrekers dezelfde werkwijze om binnen te komen. Het beveiligen van juist dat deel van de woning maakt de kans op inbraak kleiner. De politie wil mensen aanmoedigen eerder de politie te bellen bij verdachte situaties. Wordt er bijvoorbeeld aangebeld met een smoes, sluit de deur en bel de politie.

Dna-markering
In Amsterdam West wordt veel ondernomen om het aantal woninginbraken terug te dringen. De politie werkt daarin samen met de stadsdelen en woningcorporaties. Zo loopt er ook een proef met dna-markering. Bewoners kregen gratis een speciale kit om kostbare bezittingen onzichtbaar te markeren. Op die manier zijn ze niet meer interessant voor helers en gemakkelijk terug te herleiden naar de rechtmatige eigenaar. Kijk voor meer informatie en veiligheidstips op www.politiekeurmerk.nl.

Registreer kostbare bezittingen
Wees altijd alert en bel direct de politie bij verdachte situaties. Registreer en markeer kostbare bezittingen. Wij hebben een digitaal registratieformulier voor u waarop u deze kunt vastleggen.

Gevonden sieraden
De politie heeft op deze website ook foto's staan van sieraden die bij huiszoekingen in Amsterdam West zijn aangetroffen. Herkent u één van deze voorwerpen als uw eigendom, neemt u dan contact op met de politie. » Bekijk de sieraden


____________________