Gemeente Urk

Gemeente treedt streng op tegen overlast honden

Eén van de belangrijkste ergernissen bij burgers, ook op Urk, is overlast van (loslopende) honden.

Een hond die onaangelijnd loopt, soms zonder baas, poep op de openbare weg of grasveld, iedereen heeft er wel eens last van. De gemeente gaat op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening Urk (APV) de komende tijd streng toezien en handhaven om deze overlast van honden tegen te gaan.

Boete
Loslopende huisdieren kunnen de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Honden moeten daarom voor ieders veiligheid op straat aangelijnd zijn. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten dat loslopende honden zonder baasje meegenomen worden door medewerkers van de buitendienst van de gemeente Urk. Als de eigenaar van het dier niet direct achterhaald kan worden, wordt de hond naar het asiel in Kampen gebracht. De eigenaar kan de hond weer bij het asiel afhalen tegen betaling van de door de gemeente en het asiel gemaakte kosten van minimaal ⬠50,-. Als een opsporingsambtenaar constateert dat hondenpoep niet wordt opgeruimd of uw hond losloopt (in de openbare ruimte) kan hij/zij de eigenaar van de hond een boete geven vanaf ongeveer ⬠50,-. Ook controleert de gemeente of de hondenbelasting betaald is.

Volksgezondheid
Hondenpoep die op de weg of in het gras ligt is onhygiënisch en geeft veel overlast voor spelende kinderen, voetgangers en medewerkers van de gemeentereiniging of plantsoenendienst. Ook is het een risico voor de gezondheid; aanraking met hondenpoep kan besmetting met de hondenspoelworm veroorzaken. Daarom zijn openbare kinderspeelplaatsen verboden terrein voor honden. Wij verzoeken u als u uw hond uitlaat om de poep gelijk op te ruimen. U kunt het eenvoudig met een schepje begraven in de losse grond. Gemeente Urk heeft enige tijd geleden ook speciale hondenschepjes uitgedeeld aan alle hondeneigenaren, waarmee de poep met een plastic zakje eenvoudig kan worden opgeruimd in de daarvoor bestemde afvalbakken.

Samen verantwoordelijk
Gelukkig laten veel burgers hun hond de behoefte doen op plaatsen waar niemand speelt of loopt en ruimen zij het ook gelijk netjes op. Ook zijn wij blij met burgers die hondeneigenaren aanspreken als zijn of haar huisdier op de stoep, speelplaats of in andermans tuin poept. Burgers en gemeente zijn samen verantwoordelijk voor het schoonhouden van Urk. Heeft u vragen, neem dan contact op met het gemeentelijk Serviceportaal, tel. (0527) 699928, e-mail: serviceportaal@urk.nl.