Politie Hollands Midden

Bodegraven - Politie houdt een grote transportcontrole op de A12

Bodegraven, 24-06-2010 o De politie heeft op woensdag 23 juni van 07.00 uur tot 14.00 uur een grote transportcontrole gehouden aan de A12 bij Bodegraven. Internationale en nationale transportwagens werden gecontroleerd op het vervoer van afval, gevaarlijke goederen, levend vee en op de technische staat van het voertuig. Naast het voertuig en de lading werd ook de chauffeur zelf gecontroleerd bijvoorbeeld op alcoholgebruik en of hij voldoende rust had genomen.

Doel van de controle was het verbeteren van de verkeersveiligheid. Een vrachtwagen die zwaar beladen is en die geen goede remmen heeft, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo ook een chauffeur die achter het stuur in slaap valt en bovenop een stilstaande file rijdt. Dit is een belangrijke reden dat rust nemen verplicht is.

De politie werkte met verschillende inspectiediensten samen, zoals de douane, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Algemene Inspectie Dienst. Iedere inspectie heeft zijn eigen specialisatie. Zo kijkt de RDW naar de technische staat en documentatie van de voertuigen en de AID naar vervoer van vee en diervoer.

Resultaten In totaal zijn er 31 voertuigen gecontroleerd, bij 19 daarvan werden gebreken geconstateerd. De politie maakte zestien keer proces-verbaal op, bij twee vrachtwagens moesten maatregelen genomen worden: zij moesten bijvoorbeeld afladen of eerst zorgen dat hun wagen gerepareerd werd. Drie bestuurders kregen een waarschuwing.

Opvallend was dat één chauffeur een voertuigencombinatie (vrachtwagen+aanhanger) had die bijna één meter te lang was. Bij een andere chauffeur waren de banden dermate versleten dat de karkas te zien was. Ook was er een vrachtwagen die een kapotte remslang had. Een vervoerder van gevaarlijke stoffen gebruikte geen waarschuwingsborden. Ook was de stuwage van de lading onvoldoende.