CNV Vakmensen


CNV: Vervang financiële `bondscoaches'

24 juni 2010
CNV-voorzitter Jaap Smit roept het wereldcongres voor vakbonden in Vancouver op om de publieke opinie te mobiliseren. Bankiers en leidende figuren in de financiële sector moeten vervangen worden als ze de regulering van de financiële sector tegenwerken. Smit hield zijn maiden speech voor vertegenwoordigers van ruim 300 vakbonden.

Smit maakt de vergelijking met voetbalwedstrijden in Zuid-Afrika. `Sommige landen voetballen met een oud systeem. Het maakt niet uit hoe goed de individuele voetballer is, als het systeem niet klopt, verliest het team. Terecht dat in sommige landen daarom geroepen wordt om de vervanging van de coach. Dat zou ook moeten gelden in de bankenwereld. Het systeem was verrot. Met veel belastinggeld zijn banken gered van de ondergang en dat is niet bedoeld om weer dezelfde fouten te maken.' Smit kreeg 1300 lachers op zijn hand met de opmerking dat oud-wereldkampioenen met een oud systeem grote moeite hebben met landen waarvan we niet eens wisten dat ze konden voetballen.

De ITUC, een internationale organisatie met ruim 300 aangesloten vakbonden houdt haar vierjaarlijks congres in Vancouver Canada van 21 tot 25 juni. Niet geheel toevallig aan de vooravond van de top van G20 die ook in Canada gehouden wordt. Thema van het congres is `Nu de mensen, van de crisis naar wereldwijde rechtvaardigheid.' De vakbondsleiders bespreken met elkaar de noodzaak om bij de aanpak van de crisis niet alleen oog te hebben voor de economische groei, maar ook voor groei van de werkgelegenheid.

De organisatoren gaven Smit als één van de eersten het woord op het congres. `Een bemoedigend gebaar, het CNV wordt internationaal gewaardeerd om haar constructieve inbreng, ze gaven mij hier de gelegenheid om gelijk bij aanvang van het congres mezelf voor te stellen. En, wat ook leuk is dat je merkt dat men wereldwijd ons voetbal waardeert, zelfs de Brazilianen klapten toen ik zei dat ik toch hoop dat Nederland de cup wint.'