Watersportverbond - KNWV

Succesvolle YSY Ronde van Noord-Holland

donderdag 24 juni 2010

Afgelopen vrijdag 17 juni, ging voor de 14e keer de non-stop
zeilwedstrijd/prestatietocht 'YSY Ronde om Noord-Holland' van start. Een uitdagende zeiltocht voor zowel de toer- als de wedstrijdzeiler van Muiden naar IJmuiden, met als hindernissen het Naviduct bij Enkhuizen en de sluizen bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk.

Start YSY Rond van Noord-Holland Dit jaar zorgde de krachtige Noorden en later Noordwestelijke wind voor een uitdagende wedstrijd.
Het Markermeer was net bezeild en vlak voor de finish ruimde de wind iets waardoor de meeste boten nog een klein klapje moesten maken.

Het Noordelijk IJsselmeer was volgens de zeilers een hobbelig, nat kruisrak. Sommige deelnemers hielden de wedstrijd daar voor gezien en weken uit naar havens als Hindelopen en Makkum. Rond 01.00 uur kwamen de laatste zeilers door de sluis bij Kornwerderzand. Gedurende de nacht nam de wind niet in kracht af.

De Waddenzee was voor de meeste boten bezeild met stroom tegen. Op de Noordzee kregen de deelnemers te maken met een ruwe zee, stroom mee en bakstag wind, kracht BFT 5/6. Dit zorgde voor spectaculaire snelheden met en zonder spinaker. âEen donderend eind!â volgens schipper Kees de Veth. âHet venijn zat in de staart. Exorbitant hoge golven, net voor IJmuiden-haven.â

195 schepen kwamen zaterdag in de loop van de dag over de finish bij IJmuiden. De âYetiâ van schipper van der Pol pakte de line honours, hij werd om 4.56 geklokt.

De sluispassages verliepen dit jaar heel rustig en dat was vooral te danken aan de minimale sluispassage tijd van 2 uur. Volgens de deelnemers een grote verbetering ten opzicht van vorige jaren.

De nieuwe feestlocatie, de bovenste etage van Holiday Inn Seaport Beach, liep zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur vol met deelnemers, medewerkers en gasten. Er was een borrel met muziek, een fantastisch Chinees buffet en de prijsuitreiking, waarbij de prijzen o.a. werden uitgereikt door de nieuwe wethouder van Velsen, Rob te Beest.

De organisator van de wedstrijd, Stichting YSY Ronde om Noord-Holland, in samenwerking met Yachtclub Seaport Ymuiden, heeft ook dit jaar weer alles in het werk gesteld om van dit âRondjeâ een sportief evenement te maken. Zij kunnen terugkijken op een geslaagd evenement, met veel wind en tevreden deelnemers.

Uitslag per klasse alle 1e prijswinnaars:

ORC- 1 1e prijs Solid Sue van schipper van der
Zee gecorrigeerde tijd 12:45:33
ORC-2 1e prijs Ragazzi van schipper BoucherÂ
gecorrigeerde tijd 12:27:05
ORC-3 1e prijs Vuurflits van schipper ten
Bokkel gecorrigeerde tijd 12:22:06
ORC-4 1e prijs Bonjour van schipper Sjeznoga
gecorrigeerde tijd 13:19:01
Shorthanded 1e prijs Blackout van schipper Lok met gecorrigeerde tijd 16:16:24
Toer Hoog 1e prijs Dame Sirith van schipper ât Hart
gecorrigeerde tijd 16:57:10
Toer Laag 1e prijs Progress van schipper Douma
gecorrigeerde tijd 16:23:58Â

De volledige uitslag staat op www.ysy.nl/rnh