Politie Hollands Midden

Oegstgeest - Geef woninginbrekers geen kans

Oegstgeest, 24-06-2010 o Bewoners van Oegstgeest hebben in 2010 ongewenst bezoek gekregen van woninginbrekers. In totaal is er 72 keer ingebroken in de eerste maanden van 2010. In sommige gevallen had de inbraak voorkomen kunnen worden. Zo wist een inbreker via een open wc-raampje een woning aan de Willem de Zwijgerlaan binnen te komen. Teamchef Jaap de Kok over de woninginbraken in Oegstgeest: ,,De politie heeft het terugdringen en oplossen van woninginbraken als topprioriteit. We willen zoveel mogelijk daders pakken. Bewoners kunnen helpen door het de inbrekers moeilijk te maken.

In januari en mei waren de meeste woninginbraken: in januari deden er zich negentien woninginbraken voor en in mei zestien. Veruit de meeste woninginbraken deden zich voor in de buurt Oranje Zuid: 29. De politie heeft tot nu toe zeven verdachten van woninginbraak in Oegstgeest aangehouden. In dezelfde periode (1 januari 21 juni) in 2009 werd er bij 74 woningen ingebroken.

Woninginbrakenteam De politie is alert op de woninginbrekers. Binnen het district Duin- en Bollenstreek, waar Oegstgeest onder valt, is begin dit jaar een speciaal woninginbrakenteam opgesteld, dat bestaat uit tien rechercheurs. Zij hanteren een dadergerichte aanpak: personen die een verleden van woninginbraken hebben, worden scherp in de gaten gehouden. In de eerste vijf maanden van het jaar hield het team 26 woninginbrekers aan in de hele Bollenstreek.

Witte Voetjes In de buurt surveilleert de politie extra. Bij zulke surveillances gebruiken de agenten Witte Voetjes. In woningen waar zij makkelijk binnen kunnen komen, bijvoorbeeld omdat er een deur openstaat, laten zij een wit, kartonnen voetje achter. Hierop staat de waarschuwingstekst: Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijnAls u uw huis verlaat of even niet kunt opletten: sluit ramen en deuren!

Wat kunt u doen? Teamchef Jaap de Kok adviseert bewoners het volgende om een woninginbraak te voorkomen: ,,Dit kan bijvoorbeeld door uw woning te laten voorzien van het Keurmerk Veilig Wonen (www.politiekeurmerk.nl ). Uit onderzoek blijkt dat u hiermee de kans op een woninginbraak met negentig procent kans verkleint. Laat als u op vakantie gaat ook uw huis niet als verlaten achter. Vraag bijvoorbeeld aan uw buren of zij de brievenbus willen leeghalen en s avonds een lampje in huis willen aandoen. Daarnaast is het van belang om insluipers bij mooi weer geen kans te geven. Sluit uw ramen en deuren af. Op deze manier kunnen we als politie samen met de burgers werken aan een veilig Oegstgeest. Bij het oppakken van de inbrekers hebben wij uw hulp ook nodig. Ziet u bij de buren een verdachte situatie? Staat er bijvoorbeeld een auto voor de deur die er normaal nooit staat of hoort u gerommel terwijl u weet dat de buren niet thuis zijn? Bel dan direct 1-1-2: bij een heterdaadsituatie is namelijk de kans het grootst dat een inbreker wordt aangehouden. Dit is een situatie waarbij elke seconde telt.

Kijk voor meer tips op www.politie.nl/Hollands-Midden onder Specials.