Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa keurt nieuw toerekeningssyteem voor kosten en opbrengsten van Schiphol goed voor periode 2011-2016

24-06-2010

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft het nieuwe toerekeningssysteem voor kosten en opbrengsten van de luchtvaartactiviteiten van Schiphol definitief goedgekeurd voor de periode 1 januari 2011 tot 1 januari 2016. Het vervangt het huidige toerekeningssysteem dat tot en met eind 2010 door de Raad was goedgekeurd.

Tariefregulering voor Schiphol
Schiphol is onderworpen aan bijzondere tariefregulering onder de Wet luchtvaart. Om te voorkomen dat de luchthaven excessieve tarieven voor luchtvaartactiviteiten in rekening brengt, reguleert de NMa de kosten en opbrengsten van Schiphol. De regulering is ondermeer gericht op de tarieven die luchtvaartmaatschappijen aan Schiphol moeten betalen voor het gebruik van de luchthaven. Het toerekeningssysteem zorgt ervoor dat Schiphol alleen de kosten van luchtvaartactiviteiten kan verwerken in de tarieven die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen. Kosten die Schiphol voor andere activiteiten maakt, mag Schiphol niet doorberekenen. Hierdoor kunnen de luchtvaartmaatschappijen op hun beurt hun eigen klanten met zo scherp mogelijke tarieven bedienen.

Eén aanpassing na zienswijzen
Op 16 maart 2010 heeft de NMa een ontwerpbesluit genomen waarin het aangepaste toerekeningssysteem wordt goedgekeurd tot 1 januari 2016. De NMa heeft het ontwerpbesluit van 19 maart 2010 tot en met 3 mei 2010 ter inzage gelegd. Op dit ontwerpbesluit hebben vervolgens twee partijen hun zienswijzen naar voren gebracht: de KLM en easyJet. De Raad heeft de zienswijze van KLM op één onderdeel gevolgd.. Dit onderdeel heeft betrekking op de toerekening van het VIP-centrum (inclusief het Perscentrum). De Raad heeft Schiphol daarop verzocht het voorstel voor deze toerekeningswijze te wijzigen. Hieraan heeft Schiphol gehoor gegeven. De zienswijzen van easyJet troffen volgens de Raad geen doel omdat opvolging daarvan mogelijk strijdig zou zijn met de Wet luchtvaart.

Nadere informatie beschikbaar
Meer informatie staat in de Staatscourant van 25 juni 2010. Het besluit met alle relevante stukken ligt vanaf 24 juni 2010 ook ter inzage op het kantoor van de NMa voor de beroepsperiode van zes weken. Het besluit en deze stukken zijn tevens te vinden op de website van de NMa. Goedkeuring toerekeningssysteem N.V. Luchthaven Schiphol