Watersportverbond - KNWV

Verbond blij met legalisering haven Neptunus

donderdag 24 juni 2010

De legalisatie en verbetering van de tweede haven van de Bossche Watersportvereniging Neptunus in de Koornwaard komt dichterbij. Het Watersportverbond is blij met de ontwikkeling rond dit zandwin- en natuurgebied bij Empel aan de Maas.

Luchtfoto Koornwaard Na veelvuldig overleg tussen de vereniging, Rijkswaterstaat, de gemeente 's-Hertogenbosch en de eigenaar van de plas (zandwinbedrijf Dekker van de Kamp) is men het eens geworden over de inrichting van de Koornwaard. Onderdeel van die inrichting is een volwaardige, legale havenvoorziening voor WSV Neptunus.

Plan
In het plan van de zandwinner is een gedeelte van de plas ingericht voor natuur. Verder wordt in verband met de omlegging van de
Zuid-Willemsvaart de ingang van de plas naar het oosten verplaatst. Bovendien krijgt WSV Neptunus een eigen weg naar hun steigers.

Minder diep
Op 8 juni jl. heeft een informatiebijeenkomst plaatsgevonden in het clubschip van WSV Neptunus over het gehele proces. Daarbij werd ook duidelijk dat de eigenaar van de Koornwaard in de plas 450 miljoen m3 âgoedgekeurdeâ baggerspecie gaat bergen. De verontdieping houdt in dat de diepte van maximaal 40 wordt teruggebracht tot een diepte van circa 10 meter. WSV Neptunus is positief over deze verontdieping, omdat het door deze maatregel makkelkijker wordt voor de vereniging om de nieuw te bouwen steigers te verankeren.

Belangrijke stap
Hoe lang het hele proces tot realisatie van een haven in de Koornwaard en de berging van de baggerspecie nog gaat duren is niet duidelijk. Maar na vele jaren van vergaderen en overleg is dit voor Neptunus een belangrijke stap in de goede richting.

Advies regioteam
De vereniging wordt in dit project geadviseerd door Cees van Aken van het regioteam Brabant. Kijk voor meer informatie over het regioteam Brabant op www.watersportverbond.nl/Brabant.