Gemeente Leeuwarden

Bezienswaardigheden Leeuwarden op postzegel

Bron: Gemeente Leeuwarden (23-06-2010)

Burgemeester Ferd Crone ontving bij boekhandel van der Velde op 22 juni 2010 de eerste Leeuwarder postzegel uit handen van Katja Veen, manager Consumentenmarkt TNT Post .

"Loop je door Leeuwarden, dan loop je door de geschiedenis", aldus Ed Annink, die als art-director bij bureau Ontwerpwerk samen met de grafisch ontwerpers Joris Smidt en Sun Jung Hwang de postzegelvellen in de serie Mooi Nederland 2010 heeft ontworpen. "Dat maakt een wandelroute langs de bekendste bezienswaardigheden van Leeuwarden tot een toepasselijk uitgangspunt voor het postzegelvel, net als bij de andere provinciehoofdsteden in de serie."

Op de velrand zijn de hoogtepunten in silhouet te zien, zoals: de toren de Oldehove, Achmeatoren, het Stadhuis, de toren van de Sint Bonifatiuskerk en de dichter Slauerhoff. "Over deze onderwerpen is veel te vertellen", zegt Ed Annink. "Daarom hebben we in tekstballonnen interessante weetjes afgebeeld. Zo kun je lezen dat Slauerhoff een van de belangrijkste dichters was van het interbellum en dat zijn gedichtenbundel Soleares (1933) de Van der Hoogtprijs kreeg. Dat het Fries Museum en het Verzetsmuseum Friesland zijn gevestigd in het rijksmonument de Kanselarij, gebouwd tussen 1566 en 1571. Dat de Oldehove al snel na de bouw verzakte en nu 1,68 meter uit het lood staat. En dat de Elfstedentocht een schaatstocht is op natuurijs, die voor het eerst in 1909 werd georganiseerd en tot nu toe vijftien keer werd verreden. Elke tekstballon wijst naar de plek in de route waar je de bezienswaardigheid in werkelijkheid kunt vinden. Met het postzegelvel in de hand zou je de stadswandeling werkelijk kunnen maken en veel te weten komen over het historische en huidige Leeuwarden. Tegelijkertijd is de stadsplattegrond een effectief middel om de eenheid van het postzegelvel te onderstrepen."