Artsen zonder Grenzen

Teams zien gevolgen geweld en spanningen Kirgizië

24-06-2010

Artsen zonder Grenzen in Kirgizië heeft haar hulp uitgebreid naar Nariman, een buitenwijk van Osj, en de plaats Onadir ten zuiden van Osj. In totaal zes teams zijn nu actief in en rond de steden Osj en Jalalabad, en op vier plaatsen langs de Oezbeekse grens. De teams ondersteunen de bestaande medische faciliteiten en verzorgen slachtoffers en vluchtelingen.

Mishandeling

Op maandag 21 juni bezocht een team het ziekenhuis van Nariman, waar 25 gewonden waren opgenomen. Het personeel vertelde dat twee andere patiënten gestorven waren. `Alle patiënten waren mannen, met verwondingen aan het hoofd, gebroken ribben, en kneuzingen', zegt Andrei Slavuckij, coördinator voor Artsen zonder Grenzen in het zuiden van Kirgizië. `Die verwondingen waren duidelijk het gevolg van mishandeling. Het toont aan dat het geweld en de spanningen hier nog lang niet voorbij zijn.'

Medicatie

Het ontbrak het ziekenhuis aan medicatie en ander medische materiaal om de gewonden te verzorgen, en dus heeft Artsen zonder Grenzen het daarvan voorzien.

Gewonden

Het team zag ook vier gewapende maar ongeïdentificeerde mannen op het ziekenhuisterrein. Dat kan gewonden afschrikken om hulp te komen zoeken.

Ziekenhuis

`Sommige ambulances kunnen zwaargewonde patiënten niet overbrengen naar gespecialiseerde ziekenhuizen', zegt Slavuckij. De chauffeurs van die ambulances werden bij checkpoints met de dood bedreigd omdat ze patiënten naar het ziekenhuis wilden transporteerden. Het is cruciaal dat patiënten volledige en ongehinderde toegang krijgen tot medische faciliteiten.'

Uitgeput

Op woensdag 22 juni bezocht het team de kliniek in Onadir, een Oezbeekse gemeenschap van 55.000 mensen ten zuiden van Osj. `Het medisch personeel hier is volledig uitgeput', zegt Sonia Peyrassol, psychologe en projectcoördinator voor Artsen zonder Grenzen. `Als sinds het begin van het geweld is het dag en nacht bezig met patiënten te verzorgen. Zowel de patiënten als de personeelsleden zijn in shock. Toen we hen vroegen hoe het ging, begonnen ze te huilen en ze vertelden ze verschrikkelijke verhalen.'

Postoperatieve zorg

Op dezelfde dag bood het team van Artsen zonder Grenzen postoperatieve zorg aan vijftig patiënten die al eerder bij het geweld gewond waren geraakt. Artsen zonder Grenzen ondersteunt het ziekenhuis in Onadir nu op het gebied van chirurgie, kindergeneeskunde en de behandeling van chronische aandoeningen. Een chirurg, een arts en een verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen zullen het lokale personeel versterken. Het team zal zich vooral richten op psychologische ondersteuning.

Angst

De situatie rond Osj en Jalalabad blijft, meer dan tien dagen na het begin van het geweld, erg gespannen. Toch zien onze teams sommige vluchtelingen terugkeren, maar in Osj en omgeving zijn veel huizen afgebrand en blijft de angst onder de bevolking groot. Veel mensen schuilen in gebarricadeerde wijken. De vele geruchten versterken de sfeer van angst.

Noodhulp

Zes teams van Artsen zonder Grenzen met artsen, chirurgen, psychologen, verpleegkundigen en logistieke medewerkers zijn nu actief in Kirgizië. Vier teams richten zich op medische en andere noodhulp aan families die het geweld ontvlucht zijn en nu in moeilijke omstandigheden moeten leven. Naast de verzorging van medische en psychologische hulp hebben ze onder meer 1.000 hygiënekits verdeeld onder 5.000 mensen.

Consulten

De twee andere teams werken in ziekenhuizen in en rond Osj en Jalalabad. Zij ondersteunen het lokale medisch personeel en voorzien hen van medische voorraden. Zo ontving de polikliniek in Onadir 2.000 behandelingen voor chronische aandoeningen. Op woensdag 23 juni boden de teams zo'n 3.000 medische consulten, waarbij ze een groot aantal gewonden verzorgden.

Oezbekistan

Aan de andere kant van de grens, in Oezbekistan, traint Artsen zonder Grenzen lokale psychologen om psychosociale hulp te verlenen aan vluchtelingen. De focus ligt op groepssessies en de opleiding van begeleiders. Een onderzoek naar de toestand van de drinkwater- en sanitaire voorzieningen staat op de agenda.

Situatie gewijzigd

Artsen zonder Grenzen helpt de vluchtelingen in Oezbekistan ook met hulpgoederen. Sinds 23 juni is de situatie gewijzigd en zien de teams veel vluchtelingen opnieuw vertrekken. De autoriteiten hebben daarom opgedragen de psychosociale hulpverlening te staken. Het team blijft de situatie volgen en maakt zich klaar om de teams aan de Kirgizische kant van de grens te ondersteunen.

Meer weten over onze projecten in Oezbekistan