Politie Groningen

Politie en provincie Groningen waarschuwen brugspringers

Provincie Groningen, 25-06-2010 o Nu er in 2010 enkele warme dagen zijn geweest, waarschuwen de Provincie Groningen en Regiopolitie Groningen voor het fenomeen brugspringen. In bepaalde gebieden in de provincie springen jongeren bij warm weer van bruggen. Brugspringen heeft de laatste jaren in de provincie Groningen niet geleid tot dodelijke ongevallen. In het land zijn hier echter wel voorbeelden van. Het brugspringen is behalve gevaarlijk ook strafbaar. Een bekeuring kost 90 euro.

Gevaar

Het springen van bruggen kent verschillende gevaren. Zo komt het voor dat brugspringers onder water verstrengeld raken in goederen die op de bodem liggen. Door de stroming kan het zijn dat bijvoorbeeld gedumpte fietsen of winkelwagens onder een brug terechtkomen. Ook komt het voor dat het lichaam de koude temperatuur van het water niet aankan, waardoor iemand zich niet in veiligheid kan brengen. Bovendien kan een persoon overvaren worden door een schip.

Bediening bruggen

De bruggen die worden beheerd door de provincie Groningen worden voor een groot deel op afstand bestuurd. Door middel van cameratoezicht besluit een brugwachter een brug omhoog te zetten voor passerend scheepvaartverkeer. In bepaalde gevallen is niet duidelijk dat jongeren op dat moment zich op de brug bevinden. Dit levert gevaarlijke situaties op voor zowel de springer als voor het scheepvaartverkeer. Als een brugwachter brugspringers op of bij een brug ziet, kan deze besluiten de brug gesloten te houden. Dit heeft gevolgen voor de scheepvaart. In de meeste gevallen waarschuwt een brugwachter de politie bij overlast door brugspringers.

Scheepvaart

Brugspringers zijn voor de scheepvaart een bekend probleem. Het komt voor dat personen vlak voor of achter een jacht of binnenschip in het water springen. Ook is bekend dat jongeren aan een binnenschip blijven hangen en er dan weer af springen of aan een boei blijven hangen. Het is niet ondenkbaar dat iemand onder het schip of in de schroef van het schip terechtkomt. De Koninklijke Schuttevaer, belangenvereniging voor de binnenvaart, krijgt iedere zomer meldingen van binnenschippers die te maken hebben met personen die in het water springen en vervolgens op de schepen klimmen.

Kanovaarders

Tijdens de zomer zijn veel recreanten die via een kano het Groningse land verkennen. Ook van kanovaarders ontving de politie vorig jaar meerdere keren meldingen dat mensen van bruggen springen. Doordat personen van bruggen springen, kunnen kanos kantelen. In enkele gevallen leidt dit toch hachelijke situaties doordat een kanovaarder op een onverwacht moment in het water valt. Ook heeft de politie vorig jaar meldingen gehad dat kanovaarders hierdoor persoonlijke spullen zijn kwijtgeraakt.

Overlast zwemmen

Naast het springen van bruggen is ook het zwemmen bij bruggen en sluizen altijd strafbaar. Het is namelijk verboden bij kunstwerken, zoals bruggen en sluizen, te zwemmen. Zowel bij bruggen als sluizen brengt het zwemmen bepaalde gevaren met zich mee. Er hoeft dus geen verbodsbord bij de kunstwerken te staan.