Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

24 juni 2010, 16.01 uur

Het Nederlandse Police Mentoring Team (PMT) uit Deh Rawod draagt op dit moment zijn werkzaamheden over aan Amerikaanse opvolgers die sinds kort gestationeerd zijn op Camp Hadrian. Het PMT is bedoeld om Afghaanse politieagenten te trainen en te begeleiden.

Tijdens vierweekse trainingen worden alle aspecten van het politiewerk behandeld, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt en de kwaliteit van het werk verbeterd. Sinds 2009 heeft het Nederlandse PMT in Deh Rawod 110 agenten opgeleid die moeten bijdrage aan een veiligere omgeving.

Lichtgewonde na aanslag Een Nederlandse militair in Uruzgan is maandagochtend lichtgewond geraakt door een aanslag met een geïmproviseerd explosief (IED). Zijn eenheid patrouilleerde te voet in de omgeving van de vooruitgeschoven post Tabar. Deze post ligt in het Deh Reshan-gebied, 10 kilometer ten noorden van Tarin Kowt. De militair is overgebracht naar het hospitaal op Kamp Holland en maakt het naar omstandigheden goed. De militair heeft zelf zijn relaties geïnformeerd.

Een Nederlandse voetpatrouille in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie Gevechtscontacten * In de omgeving van Chora, Deh Rawod en Tarin Kowt zijn meerdere wapenvondsten gedaan door Afghaanse, Australische en Nederlandse eenheden. Ook werden IED's en granaten aangetroffen. Het materiaal is onschadelijk gemaakt. * Afgelopen week heeft een patrouille van Afghaanse politieagenten in de omgeving van Deh Rawod een zelfmoordenaar, die een explosievenvest droeg, neergeschoten. Na het veilig stellen van de omgeving heeft de Explosieven Opruimingsdienst de explosieven onschadelijk gemaakt. * Een eenheid van Task Force Uruzgan is afgelopen zaterdag beschoten door vijandelijke strijders. De eenheid heeft niet teruggevuurd en zette haar missie voort. * Een eenheid van Taskforce 55 is tijdens een patrouille beschoten door vijandelijke strijders. De eenheid heeft hierop teruggevuurd. Hierbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen. Aan Nederlandse zijde raakte niemand gewond en was geen sprake van materiële schade. * Een patrouille van Franse en Afghaanse militairen is afgelopen zondag beschoten door vijandelijke strijders. Hierbij raakte 1 Afghaanse militair gewond. De patrouille kreeg ondersteuning van de pantserhouwitser. * Afgelopen week is Kamp Holland meerdere malen doelwit geweest van raketaanvallen. Hierbij vielen geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade. * Kandahar Airfield is afgelopen zondag beschoten met een raket. Hierbij vielen geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade. * F-16 gevechtsvliegtuigen ondersteunden afgelopen week Amerikaanse grondtroepen. Hierbij werden wapens ingezet.

Videoseries Afghanistan De nieuwe video uit de serie `4 Jaar Afghanistan', die vandaag is gepubliceerd, gaat over de opbouwwerkzaamheden in Afghanistan. De videoserie `Dagboek van onze Helden' van de Telegraaf is ten einde, maar komt rond augustus eenmalig terug met een finale uitzending waarin de militairen terugkeren naar huis.

Somalië - operatie Atalanta

Enkele Jemenieten krijgen instructies op de brug van Hr. Ms. Johan de Witt. - Foto: ministerie van Defensie

Manschappen van de Jemenitische kustwacht hebben afgelopen week op het Nederlandse amfibische transportschip Hr. Ms. Johan de Witt een intensieve training doorlopen. Het marineschip neemt voor de kust van Oost-Afrika deel aan operatie Atalanta van de Europese Unie.

Gedurende een dag zijn ongeveer 50 Jemenieten aan boord geweest. Eerst maakte de bemanning van het schip hen wegwijs. Daarna volgde een toegesneden trainingspakket waarbij onder meer brandbestrijding, voorraadbeheer, dieselonderhoud, varen met kleine vaartuigen en aansturing van operaties aan bod kwamen. De skiff wordt geïnspecteerd. - Foto: ministerie van Defensie

Succesvolle onderschepping Hr. Ms. Johan de Witt heeft de afgelopen periode in de Golf van Aden een skiff (bootje) met vermoedelijke piraten onderschept. Een Duits Orion-patrouillevliegtuig, dat samen met het amfibische transportschip participeert aan de antipiraterij-missie Atalanta, detecteerde de skiff die met hoge vaart de Hr. Ms. Johan de Witt naderde. Toen de opvarenden van de skiff zagen wie ze tegenover zich hadden, verlegden ze hun koers richting de kust. De Johan de Witt vuurde hierop waarschuwingsschoten af waarna het bootje stopte en de vermoedelijke piraten zich overgaven.

Het team dat het bootje veiligstelde is afkomstig van Malta. De primaire taak van dit team is de beveiliging van schepen met noodhulp of andere kwetsbare schepen die door Hr. Ms. Johan de Witt worden geëscorteerd.

Zuid-Europa - Frontex

Bemanningsleden van Hr. Ms. Maassluis nemen het onbemande vaartuig op sleeptouw. - Foto: ministerie van Defensie

Hr. Ms. Maassluis, dat deelneemt aan een grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex, heeft tijdens een patrouille voor de Spaanse kust 2 verdachte vaartuigen ontdekt. Bij nadere inspectie stapten de opvarenden over op een van de bootjes die er met hoge snelheid vandoor ging. Het achtergelaten onbemande bootje, dat een gevaar vormde voor de scheepvaart, werd door de Nederlandse mijnenjager op sleeptouw genomen en voor onderzoek overgedragen aan de Guardia Civil.

Nationale operaties

De AB-412-reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) zijn vorige week 8 keer ingezet. Op één dag werden 4 patiëntenvluchten uitgevoerd vanaf Terschelling. De patiënten werden overgebracht naar het Medisch Centrum Leeuwarden, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Sint Antonius ziekenhuis in Sneek.

F-16's onderscheppen vliegtuig Afgelopen zondag zijn 2 F-16-jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vanaf Vliegbasis Volkel opgestegen om een vliegtuig te onderscheppen. Het ging om een Airbus 321 die vanuit oostelijke richting onderweg was naar Dublin. De F-16's werden, na diverse pogingen om contact te maken met het vliegtuig, onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) op het toestel afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te maken. Bij het binnentreden van het Nederlandse luchtruim liet het toestel alsnog van zich horen, waarna de F-16´s terugkeerden naar de vliegbasis.

Defensie zorgt niet alleen voor de ruiming, maar ook deels voor de handhaving van de orde. - Foto: ministerie van Defensie

Bom in Gouda geruimd De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en militairen van de Nationale Reserve (Natres) hebben de gemeente Gouda ondersteund bij de ruiming van een Britse 500-ponder. Ruim 300 bewoners moesten uit voorzorg hun woning verlaten en het treinverkeer werd tijdelijk stilgelegd. De bom is na demontage vervoerd naar een andere locatie waar hij op een later te bepalen moment tot ontploffing wordt gebracht.