GroenLinks

Anti-kraakwet pakt probleem leegstand niet aan

Donderdag 24 juni 2010, 16:25u - Linda Voortman Anti-kraakwet pakt probleem leegstand niet aan

GroenLinks ziet niets in de nieuwe wet die kraken moet verbieden. Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman (woordvoerder Volkshuisvesting) is de anti-kraakwet zinloze wetgeving die geen oplossing biedt voor de aanpak van leegstand. De Tweede Kamer behandelt vanmiddag de uitvoering van de anti-kraakwet en Voortman hield haar maidenspeech.

De nieuwe anit-kraakwet is vorige maand door de Eerste Kamer geaccepteerd. Daarmee is kraken vanaf 1 oktober een misdrijf. Al tijdens de behandeling van de wet werd door verschillende betrokken partijen zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), G4, Raad van Kerken en politiekorpsen aangegeven dat het gaat om symboolwetgeving.

Dat de daadwerkelijke uitvoering van de wet problemen geeft is voor de GroenLinksfractie geen verrassing. "Er is te weinig geluisterd naar de werkelijke behoefte vanuit gemeenten. Ook biedt de wet geen handvatten voor het echte probleem, namelijk de aanpak van leegstand. Het lost een probleem op wat er niet is en laat de echte problematiek van leegstand liggen", aldus Voortman.

GroenLinks wil echte oplossingen om leegstand te bestrijden. Voortman rekent daarom ook op steun voor toekomstige initiatieven van GroenLinks op het écht bestrijden van leegstand.