Ministerie van Defensie

Militair herbegraven op Ereveld Grebbeberg

24 juni 2010, 16.59 uur

Soldaat Johannes Kraan is vandaag op Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen herbegraven. Hij sneuvelde tijdens de Duitse inval in 1940. Dinsdag 22 juni zijn ook al 2 gesneuvelden op het ereveld herbegraven. Het is voor het eerst dat Nederlandse militairen, die tijdens de meidagen van 1940 omkwamen, zijn herbegraven met militaire eer.

Op verzoek van de familie van Kraan en de Nederlandse Oorlogsgravenstichting (OGS) zijn de stoffelijke resten door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) overgebracht van Ulft naar het ereveld. De herbegrafenis, in bijzijn van nabestaanden, vond plaats met militair ceremonieel dat verzorgd werd door een detachement van 45 Pantserinfanteriebataljon `Oranje Gelderland'.

Gevechten met Duitse troepen

In het bijzijn van familie is soldaat Kraan met militaire eer herbegraven. - Foto: ministerie van Defensie

Dienstplichtig soldaat Johannes Kraan (1904) uit Wisch diende bij de 2e Compagnie van het 1e Bataljon-28e Regiment Infanterie. Hij raakte op 10 mei 1940 gewond tijdens felle gevechten met Duitse troepen in Dubbeldam. Hij werd overgebracht naar het gemeenteziekenhuis van Dordrecht waar hij op 12 mei 1940 aan zijn verwondingen bezweek.

Slachtoffers Tweede Wereldoorlog

De taak van de BIDKL bestaat uit het opsporen, bergen, identificeren en overdragen van vermiste militaire, civiele- en verzetsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. OGS verzorgt de aanleg, inrichting, instandhouding en verzorging van Nederlandse oorlogsgraven over de hele wereld.