IFAW


Controversieel voorstel walvisjacht haalt het niet

24 juni 2010

(Agadir, Marokko - 23 juni 2010) - Het IFAW kondigde vandaag aan dat een controversieel voorstel om de walvisvangst te legaliseren het niet heeft gered op de jaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC).

"Onder een golf van beschuldigingen van corruptie, neemt de IWC de veilige route en kiest voor een afkoelingsperiode dat het moratorium en andere IWC instandhoudingmaatregelen beschermt", zegt Patrick Ramage, directeur van IFAW's Walvisprogramma. "Had het voorstel het hier gehaald, dan zou dit een groot schandaal zijn geweest".

Het voorstel, dat al drie jaar in de maak is, stelde een compromis voor tussen de walvisjagende en niet-walvisjagende landen die regelmatig botsen tijdens de jaarlijkse IWC-vergaderingen. Het hevigst werd er gedebatteerd over het voorstel om het wereldwijde verbod op de walvisjacht, dat sinds 1986 bestaat, omver te werpen. Het plan staat IJsland, Noorwegen en Japan - de drie landen die nog steeds op walvissen jagen - toe om weer legaal op walvissen te gaan jagen. Deze landen hebben sinds de aanvang van het moratorium bijna 35.000 walvissen illegaal gedood.

"Dit was een intensieve lobby die 3 jaar heeft geduurd, één die plaatsvond achter gesloten deuren. In plaats van zich te richten op het beëindigen van de commerciële walvisjacht, werd er gekeken onder welke voorwaarden de walvisjacht zou kunnen blijven bestaan", zei Ramage. "Het voorstel wat hieruit voortkwam bezweek onder publieke toetsing en negeerde de overweldigende wereldwijde ondersteuning voor permanente bescherming van de walvissen. Elk toekomstig proces van onderhandelingen mag de standpunten, expertise, en het perspectief van de wereldwijde NGO-gemeenschap niet negeren"