NEN


Rijksgebouwendienst: prestatiecontracten NEN 2767

donderdag 24 juni 2010, 15:38

De Rijksgebouwendienst (RGD) heeft onlangs een groot aantal nieuwe onderhoudscontracten voor beheer en onderhoud van bestaande installaties in haar gebouwen afgesloten.

Uitgangspunt van deze overeenkomsten is de norm NEN 2767 met als volledige titel 'Conditiemeting van bouw- en installatiedelen'. Uitgaande van de staat van de installaties volgens deze meting wordt afgesproken in welke conditie de installatie wordt gebracht en vervolgens wordt gehouden. Doel hiervan is voor de overheid niet alleen lagere onderhoudskosten, maar tevens minder administratieve lasten en druk bij een minimaal gelijkblijvende onderhoudskwaliteit.

Financiële prikkel
Ook verwacht de Rijksgebouwendienst minder storingen en uitval van installaties. Dit komt, in de eigen woorden van deze opdrachtgever, 'doordat in dit prestatiecontract nadrukkelijker het risico en de financiële prikkel bij de marktpartijen zijn neergelegd'. Waar die prikkel precies uit bestaat vermeldt de RGD niet. Verder wil de overheid op deze manier beter gebruik maken van de onderhoudsdeskundigheid van de markt.

Het gaat om een groot aantal contracten voor het dagelijks onderhoud van zowel ET- als W-installaties. "Het aanbestedingstraject is in goed overleg met de Stichting Marktwerking Installatiebranche (SMI) gerealiseerd", aldus de RGD. Met de nieuwe onderhoudscontracten heeft deze opdrachtgever de omschakeling gemaakt van inspanningscontracten naar 'technisch meer geïntegreerde prestatiecontracten'. De basis hiervoor is de conditiemeting volgens NEN 2767.

Beloningsinstrument
Een ander nieuw onderdeel is 'het beloningsinstrument' bij het voorkomen van storingen. De totale omvang van de contracten beloopt zo'n negen miljoen euro per jaar en omvat circa 3,2 miljoen vierkante meter BVO, verspreid over 21 percelen. Door het selectiebeleid van de RGD bij deze aanbesteding hebben ook middelgrote installatiebedrijven de mogelijkheid gekregen zich te melden en te kwalificeren. Wie dat zijn? Zie www.aanbestedingskalender.nl of www.rijksgebouwendienst.nl, rubriek Actueel.

Meer informatie
Voor meer informatie over de NEN 2767 of over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Jolien van Lokven, normalisatieadviseur Integraal Bouwen, telefoon (015) 2 690 298 of via e-mail: bouw@nen.nl

Lees meer over deze norm in Mag1010, het installatietechnisch vaktijdschrift van NEN. www.Mag1010.nl
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2767-1:2006 nl (Norm) NEN 2767-2:2008 nl (Norm)