FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten dagvaard callcenter voor drie geschorste OR voorzitters

Bij vestigingen van callcenter Sitel Netherlands in Almelo en Eindhoven zijn twee Ondernemingsraad voorzitters en een voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad geschorst. FNV Bondgenoten eist in een dagvaarding aan Sitel onmiddelijke opheffing van de schorsing, zodat de OR voorzitters weer aan het werk kunnen.

Sitel beweert dat ze geschorst zijn wegens overschrijding van hun `tekenbevoegdheid'. Volgens de vakbond zijn ze geschorst om hun OR werkzaamheden.

Margot Steffens, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het is echt schandalig dat je voor je OR werk geschorst wordt. Het rommelt al een tijdje bij Sitel binnen Nederland en België. Er zijn veel wisselingen van directeuren en deze zijn zo directeur en zo weer niet. Nu heeft er een manager opeens bedacht dat eerder toegezegde afspraken voor het volgen van Ondernemingsraadtraining niet gelden. En hup weg met die OR-mensen. Dat pikken we dus niet!"

Afgelopen donderdag was de OR van beide vestigingen en de COR op training. Deze zijn aan het begin van het jaar al overeengekomen. De werkgever belde 's middags één van de voorzitters van de Ondernemingsraad met de mededeling dat de trainingen direct gestopt dienen te worden. De voorzitter gaf aan dat dit zonde zou zijn. Vervolgens wordt de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad per telefoon geschorst met de mededeling dat er een onderzoek gaat plaats vinden over haar handtekening die onder het scholingscontract staat. Tevens worden de mensen gesommeerd om vrijdag op het werk te komen. Zij doen dit niet in overleg met trainer, adviseur en advocaat. Op maandag moeten zij komen, omdat er een gesprek zal plaatsvinden met de voltallige Ondernemingsraad in Almelo. Dit gezamenlijke gesprek gaat niet door. Alleen de voorzitters van de Ondernemingsraden van de vestigingen in Almelo en Eindhoven krijgen in één op één gesprekken te horen dat ze voor onbepaalde tijd geschorst zijn, voor een scholingsovereenkomst voor alle OR leden.

Er werken ongeveer 800 werknemers bij Sitel Netherlands, waarvan ongeveer 400 bij de vestiging in Eindhoven en 400 bij de vestiging in Almelo. Sitel Europe LTD stuurt de vestigingen in Nederland aan vanuit Engeland en heeft binnen europa nog meer vestigingen. Sitel is een Amerikaans bedrijf.