Gemeente Delfzijl

Wethouder Van der Veen rolstoelend door centrum

Op initiatief van de Wmo adviesraad heeft wethouder Thea van der Veen op 17 juni een ârondje centrumâ in de rolstoel afgelegd.

Het doel van deze ârolstoelwandelingâ is mensen zonder beperking laten ervaren wat het is om in een rolstoel te zitten. De route liep van het Molenbergplein door de Schoolstraat, een stuk van de Landstraat en de Waterstraat. Het kostte de meeste moeite om de Schoolstraat door te rijden, omdat deze weg wat omhoog loopt.

Een ander punt waar rolstoelers rekening mee moeten houden, is het schuin aflopen van de straat. Het is erg handig voor de afvoer van regen, maar hinderlijk voor een onervaren rolstoelgebruiker. Ook de rolstoel gaat naar links of rechts! Onderweg haakte een meneer in een scootmobiel aan. Hij gaf aan dat een scootmobiel veel bewegingsvrijheid geeft. Daarnaast vertelt hij dat mensen soms wel eens de deur mogen openhouden of met iets kunnen helpen. âIk vind het meestal wel fijn wanneer mensen even helpen met het openhouden van een deur. Een beetje hulp is dan niet erg!â
Â
Tenslotte viel ook op dat het moeilijk is om altijd schoon te blijven. Met de banden van je rolstoel kun je wel eens door rommel rijden. Voor je het weet zit dat aan je handen of op je kleding. De bewustwording van deze rondrit lag vooral op het gebied van praktische en alledaagse zaken.

Van 8 tot en met 15 oktober is de week van de toegankelijkheid. De Wmo adviesraad wil tijdens deze week de bereikbaarheid van winkels checken voor mensen met een beperking.