Ministerie van Defensie

Afscheid van omgekomen Afghaanse en Australische collega's

24 juni 2010, 18.07 uur

Op de Multinational Base Tarin Kowt hebben meer dan 1500 ISAF militairen en burgermedewerkers de laatste eer bewezen aan 4 overleden collega's. 3 Australische militairen van Task Force 66 lieten 21 juni het leven toen hun helikopter neerstortte. Een Afghaanse militair sneuvelde gisteren bij een vuurgevecht in de omgeving van patrouillebasis Marchal.

Beide ceremonies vonden plaats in het bijzijn van commandant Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Kees van den Heuvel, de civiele vertegenwoordiger van buitenlandse zaken, de heer Jennes de Mol en commandant 4th Afghan National Army Brigade, generaal Hamid.

Rampceremonie

De laatste eer wordt bewezen aan de 3 omgekomen Australische militairen. Foto: ministerie van Defensie

De omgekomen Afghaanse militair werd vanochtend door een lange erehaag naar het vliegveld van het militaire kamp in Tarin Kowt gereden. Daar droegen directe collega´s het lichaam een helikopter in.

Aan het einde van de middag was de ramp ceremonie van de 3 omgekomen Australische collega's. Afgelopen maandag crashte hun Black Hawk helikopter tijdens een actie in Noord-Kandahar. Ook voor hen werd een erehaag gevormd tot aan het vliegtuig. De kisten, die bedekt waren met de Australische vlag, werden begeleid door 3 draagploegen.

Samenwerking

Australiërs en Nederlanders werken nauw samen met het Afghaanse nationale leger in Uruzgan. De Australiërs verzorgen de opleiding en training van de Afghaanse militairen op Multinational Base Tarin Kowt.