Gemeente Dongen

Bijzondere inrichting openbare ruimte in De Beljaart

Publicatiedatum: 24-6-2010

De Beljaart Woondag op 12 juni trok veel publiek. Uiteraard waren de makelaars goed vertegenwoordigd om het aanbod koopwoningen te promoten. Veel belangstelling was er ook voor het spelen en recreëren in en rond De Beljaart. Reden voor de gemeente om een speciale informatieavond te organiseren over enkele actuele ontwikkelingen in De Beljaart. U bent van harte welkom op dinsdag 13 juli, vanaf 19.30 uur in de Centrale hal van het gemeentehuis.

De Beljaart groeit! Dat is de slogan die prijkt op het onlangs geplaatste bouwbord aan het begin van de wijk. Een treffende weergave, want De Beljaart is volop in beweging. Op de informatieavond van 13 juli lichten medewerkers van de gemeente allerlei actuele plannen voor De Beljaart toe. Aan bod komen onder andere de speelvoorzieningen, kunst, de verkavelingsopzet van Fase 2A (De Hoven) en van Fase 3 (terrein voormalig asielzoekerscentrum).

Groene Long en Beljaart Buiten
Bijzondere aandacht is er voor de zogeheten Groene Long en Beljaart Buiten. In het kader van de prijsvraag De Groenste speelplek van Nederland heeft de gemeente vorig jaar hiervoor een ontwerp laten maken. De prijs is niet binnengehaald, maar het ontwerp vormt wel de basis voor de verdere invulling van de openbare ruimte.

Spelen en kunst
De Groene Long is een gebied van circa 6 ha, dat als een langgerekt parkachtige strook centraal in De Beljaart ligt. In de Groene long zijn op enkele plaatsen speelmogelijkheden voor kleine kinderen voorzien. In dit gebied is ruimte voor het plaatsen van een kunstwerk. Ook dit kunstwerk moet aanzetten tot spelen in de wijk.

Avontuurlijk spelen
Bij de Beljaartlaan gaat de Groene Long over in Beljaart Buiten. Dit is een gevarieerd groen, natuurlijk uitloopgebied met diverse deels watergerelateerde speelaanleidingen in een avontuurlijke omgeving. Kinderen kunnen hier wild spelen. In dit gebied komt langs de Onkelsloot de EVZ (ecologische verbindingszone). De EVZ is een zone die zo is ingericht dat speciale diersoorten zich goed kunnen verplaatsen tussen de grote natuurgebieden. Denk bijvoorbeeld aan de Biesbosch. Beljaart Buiten en met name de EVZ ontwikkelt de gemeente samen met het waterschap Brabantse Delta.

Bekijk hier het concept voor de Groene Long en Beljaart Buiten.