Ingezonden persbericht

Start Rietveldjaar met diverse lanceringen

Donderdag 24 juni vindt de start plaats van het Rietveldjaar met Rietveld-krentenbollen, de lancering van de Rietveld iPhone applicatie, de kick-off van het multidisciplinaire programma en de uitgave van het Rietveld Magazine. De stad Utrecht is er terecht trots op dat de meeste Rietveldgebouwen binnen haar grenzen liggen en dat het Centraal Museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld in haar bezit heeft. Het werk van Rietveld wordt gekenmerkt door ambachtelijkheid, mogelijkheid tot hergebruik en duurzaamheid, waarden die in opmars zijn. Daarom heeft de stad Utrecht het jaar 2010 uitgeroepen tot Rietveldjaar. Het jaar wordt gezien als startpunt in een langlopende campagne om Rietveld als icoon van de stad en provincie Utrecht te profileren en zijn naam blijvend aan Utrecht te verbinden.

Rietveld-krentenbol
Om de start van het Rietveldjaar met de bewoners van Utrecht te vieren worden er op donderdag 24 juni om 8:00 uur voor het Rietveld Schröderhuis speciale Rietveld-krentenbollen uitgedeeld aan het Utrechtse publiek. De krentenbol, zo gaat het verhaal, was Rietvelds lievelingslekkernij. Topcuisinier Jon Sistermans van het Utrechtse Restaurant Wilhelminapark heeft de bijzondere krentenbol samengesteld.

Programma
Het Rietveldjaar heeft een multidisciplinair karakter om een breed en divers publiek te interesseren voor het leven en gedachtegoed van Gerrit Rietveld. Er wordt daarom samengewerkt met verschillende partners zoals onder andere het Nederlands Filmfestival, Premsela, bewoners van Rietveldhuizen, Armando Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Utrecht Manifest, Dick Bruna, C-Mon & Kypski, Universiteit Utrecht, TU Delft, het Nederlands Architectuur instituut (NAi) en het van Gogh Museum. Het hoogtepunt van het Rietveldjaar is de tentoonstelling Rietvelds Universum die van 20 oktober tot en met 30 januari te zien is in het Centraal Museum. Zie voor het programma www.rietveldjaar.nl , vanaf 15 juni online.

Rietveld iPhone applicatie
De Utrechtse architect heeft meer dan 100 projecten gerealiseerd in Nederland. Deze zijn opgenomen in de Rietveld Architectuur iPhone applicatie, ontwikkeld in samenwerking met Makayama. De applicatie wordt deze dag gelanceerd en is vanaf dan gratis beschikbaar. Met deze applicatie kun je overal in Nederland zien of je in de buurt bent van een gebouw van Rietveld en met behulp van het navigatiesysteem op zoek gaan naar dit gebouw.

Rietveld Magazine
Rietveld was een aansprekende architect en vormgever, maar ook een bijzondere man. In het Rietveld Magazine, dat ontwikkeld is in samenwerking met Eigen Huis & Interieur, worden beide aspecten voor het voetlicht gebracht. Tevens bevat het magazine een programmaboekje dat een volledig overzicht van de activiteiten geeft. Het magazine wordt verspreid tijdens de activiteiten van het Rietveldjaar en is te koop in het Centraal Museum voor ¤ 2,95.Ingezonden persbericht