Radboud Universiteit Nijmegen


* Zien en reiken

Zien en reiken (Promotie)

Datum
donderdag 24 juni 2010

Tijd
10:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus
mevrouw drs. S.M. Beurze

Promotors
De heer prof. dr. H. Bekkering

Copromotors
De heer dr. W.P. Medendorp

Titel promotie
Cortical mechanisms for reach planning

Beschrijving
In ons dagelijks leven reiken we vaak naar voorwerpen, om ze te pakken of om er iets mee te doen. Of we nu simpelweg een kopje koffie oppakken, aan tafel het zout doorgeven, bij veel van wat we doen maken reikbewegingen deel uit van ons gedrag. Sabine Geurtsen onderzocht de neurale processen die betrokken zijn bij het maken van een reikbeweging. Cruciaal daarbij is hoe de informatie van verschillende zintuigen gecombineerd en omgezet wordt in een patroon van spieractivaties.

De experimenten met gedrags- en neuroimaging (fMRI)-studies die ze in haar proefschrift beschrijft, hebben bijgedragen aan een beter begrip over deze transformaties. Daaruit blijkt dat twee hersengebieden, de posterieure pariëtale cortex en de dorsale premotore cortex, een sleutelrol vervullen bij de integratie en transformatie van sensorische informatie voor het aansturen van reikbewegingen.

Biografie
Sabine Beurze (Deventer, 1979) studeerde geneeskunde en biomedische technologie in Nijmegen en Eindhoven. In 2004 begon Sabine aan haar promotieonderzoek op het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Ze werkte voorts als docent bij Medische Fysica en Biofysica en bij Bedrijfskunde. Haar promotieonderzoek is mede mogelijk gemaakt door NWO.

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00