Kabinet erkent belang vrijwilligers voor (ex-)gedetineerden

22/06/2010 08:10

Exodus Nederland

Op donderdag 24 juni krijgt het vrijwilligerswerk onder ex-gedetineerden een volwaardige plek binnen het justitiebeleid. Minister Hirsch Ballin van Justitie presenteert deze dag het beleidskader vrijwilligerswerk en overhandigt het document aan de vrijwilligersorganisaties. Dezer dagen krijgt ook de Tweede Kamer het beleidsdocument.

Directeur Exodus Nederland Rien Timmer is positief over het beleidsdocument: "We hebben er jarenlang voor gepleit om de bijdrage van vrijwilligers tijdens en direct na gevangenschap een volwaardige plek te geven in het Justitiebeleid. Met deze notitie erkent de minister dat vrijwilligers een enorme bijdrage kunnen leveren om in de straftijd positieve ervaringen op te doen en zo te breken met criminaliteit".

Vrijwilligerswerk levert een belangrijke bijdrage aan een succesvolle terugkeer van gedetineerden in de samenleving. Ook tijdens detentie dragen vrijwilligers bij aan een zo menselijk mogelijke uitvoering van de straf. Landelijk zijn er zo'n 3500 vrijwilligers voor (ex-)gedetineerden en hun familie actief. De helft daarvan, zo'n 1700 personen, is actief voor de organisatie Exodus Nederland.

Het beleidskader kwam tot stand door intensief overleg van het ministerie van Justitie met de vier grootste vrijwilligersorganisatie op dit gebied, waaronder Exodus. Daarnaast zijn ook tal van deskundigen en professionals geraadpleegd. In het beleidskader worden de doelstellingen en randvoorwaarden vastgelegd, waarmee het vrijwilligerswerk in gevangenissen en direct aansluitend aan de straf mag worden uitgevoerd. Zo staat omschreven dat het vrijwilligerswerk nooit een rol kan spelen in de uitvoering van de straf, maar dat het vooral bijdraagt aan een 'humaan detentieklimaat'. Ook zijn er praktische afspraken vastgelegd, zoals de verplichting dat vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen. In het verlengde van het beleidskader zal ook de subsidieregeling voor dit werk worden vastgelegd. Heet hangijzer in het overleg was de vraag of het ministerie ook na detentie nog vrijwilligerswerk wil blijven financieren. Die termijn is nu vastgesteld op zes maanden na afloop van de straf.

Exodus Nederland organiseert, verspreid over Nederland, tientallen vrijwilligersprojecten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bezoekwerk in gevangenissen, hulp bij het werk van justitiepastors, begeleiden van kinderen van gedetineerden bij het bezoeken van hun ouders, of maatjesprojecten voor ex-gedetineerden die weer terugkeren in de samenleving. Voor het werk van Exodus en de andere organisaties samen heeft het ministerie van Justitie jaarlijks een subsidiebedrag van 1,6 mln. euro beschikbaar, de rest wordt uit donaties gefinancierd.

"Het is mooi dat de overheid nu erkent hoeveel rendement dit beperkte bedrag oplevert voor de samenleving. De uitvoering van straffen wordt dankzij de inzet van vrijwilligers zinvoller. Juist door de ontmoeting met gewone mede-burgers realiseren gedetineerden zich dat een nieuwe niet criminele start na detentie echt mogelijk is", aldus Timmer.





http://www.exodus.nl