Ingezonden persbericht


Persbericht

Vanaf 24 juni in het science center Nemo:
Siemens sponsort nostalgische tentoonstelling over 100 jaar huishoudelijke apparatuur

Siemens, al meer dan 100 jaar leverancier van geavanceerde huishoudapparatuur, heeft zijn naam verbonden aan de tentoonstelling "Het Huishoudparadijs", die vanaf 24 juni aanstaande in het science center NEMO (Amsterdam) te zien is. Siemens sponsort het onderdeel `wassen, drogen en strijken' en laat zien wat voor grote veranderingen er in het huishouden hebben plaatsgevonden in de afgelopen 100 jaar. Een voorproefje kan hier bekeken worden: http://www.e-nemo.nl/?id=1&s=40&d=1446.

Een duik in het verleden
Siemens liep rond de vorige eeuwwisseling al voorop met `de elektrificatie van het huishouden'. Aanvankelijk waren de huishoudapparaten slechts binnen het bereik van rijke particulieren. Net na de eeuwwisseling werd er een begin gemaakt met de ontwikkeling van kleine, in serie te vervaardigen producten als strijkijzers en tafelventilatoren.

De eerste Bruynzeel keukens
Siemens richtte zich op de markt voor innovatieve producten van hoge kwaliteit. Samen met Bruynzeel werd al in 1939 een hypermoderne `rationele keuken' gepresenteerd. Hierbij was het uitgangspunt om de huisvrouw professionele, tijdsbesparende hulpmiddelen aan te reiken. In de keuken was zelfs een inbouwkoelkast te vinden!

1




Persbericht

Vitale huisvrouw
Siemens was de eerste in Nederland die koelkasten verkocht. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam de verkoop stil te liggen. Na de oorlog was de koelkast steeds vaker te vinden in de Nederlandse keuken. In de jaren '60 prees Siemens keukens aan als `laboratoria voor de vitale huisvrouw'. Alle denkbare apparatuur voor de moderne keuken was leverbaar: een afzuigkap, een elektrisch fornuis, een handmixer, een koffiezetapparaat, maar ook een afwasmachine.

Wassen en drogen
Niet alleen in de keuken was Siemens te vinden. Ook wasmachines deden hun intrede in het Nederlandse huishouden en maakte het zware werk van de huisvrouw een stuk lichter. In 1928 introduceerde Siemens onder de naam Protos haar eerste wasautomaat. Deze wasmachine kon wassen, spoelen en centrifugeren. Begin jaren '50 kwam Siemens met de eerste 4 kg centrifuge, die een belangrijke aanwinst bleek tijdens de wekelijkse `wasdag'. Halverwege de jaren vijftig liet Siemens alweer een nieuwe innovatie zien: de compacte bovenlader wasautomaat, die aanzienlijk minder ruimte innam dan zijn voorgangers. In de jaren zeventig presenteerde Siemens de uiterst populaire Siwamat-wasautomaten. Deze beschikte over 15 wasprogramma's, 500 toeren en behoorde tot de absolute top op het gebied van wasautomaten. Ook in de jaren zeventig introduceerde Siemens de droogautomaat in de Siwamat-serie. Deze Siwamat 410 zorgde ervoor dat ook
2




Persbericht

tijdens koude winters het wasgoed snel droog was. Tegenwoordig is de droger niet meer weg te denken uit het huishouden.

Sprekende wasautomaat
In de jaren tachtig was de automatisering op kantoor niet meer te stuiten. Maar ook thuis werden de apparaten steeds geavanceerder. Siemens kwam in 1984 met de eerste `sprekende wasautomaat'. Tijdens de Domotica- tentoonstelling in dat jaar liet Siemens zien dat wat voor kort nog science fiction leek, nu werkelijkheid was geworden en showde een sprekende wasautomaat, afwasautomaat en koelkast. Al deze apparaten waren in staat om een verbale dialoog aan te gaan met de gebruiker.

Steeds minder stroom gebruiken
Dat onze natuurlijke bronnen niet onuitputtelijk zijn, onderkende Siemens als een van de eerste bedrijven. Al sinds de jaren '80 is het bedrijf bezig om het energie- en watergebruik van zijn huishoudapparatuur omlaag te brengen. Dit alles heeft geleid tot de recente introductie van onder andere de eerste Label A-droger wereldwijd (2008) en de meest energiezuinige wasmachines met `varioPerfect': de keuze uit extra tijd besparen of extra energie besparen (2009), maar ook de eerste afwasautomaat die slechts zeven liter water gebruikt in plaats van de gebruikelijke 10 of 12 liter (2010).

En blijven innoveren!
In 2009 introduceerde Siemens de stilste wasmachines op de markt. Door gebruikmaking van een koolborstelloze motor, de iQdrive, is de nieuwe serie wasautomaten fluisterstil. Ook op ander gebied blijft Siemens innoveren. Zo kwam het bedrijf in 2010 met een stoomdroger, die niet alleen wasgoed kurkdroog maakt, maar ook een stoomfunctie heeft. Deze zorgt ervoor dat geurtjes en kreuken uit het
3




Persbericht

wasgoed verdwijnen. Ook voor het komende jaar staan er weel veel innovaties op stapel, die onder andere op de witgoedbeurs IFA (september 2010) te zien zullen zijn.

Historisch beeldmateriaal is te downloaden op: http://www.siemens- home.nl/persberichten-nieuws/nieuws-
detail.html?30=&31=kNX2YHPIXwM&32=&14=11461

Siemens: met hart voor historie en oog voor de toekomst Siemens is het grote, innovatieve technologiemerk voor huishoudelijke apparatuur. Siemens staat voor uitstekende ontwerpen waarin creativiteit, perfectie en precisie centraal staan. Dat zijn al meer dan 160 jaar de sleutelwoorden van het merk Siemens. Ze vormen de basis voor een doorlopende stroom innovaties die het leven van mensen steeds verder verbeteren. `Vooruitgang in dienst van de mensheid' was al het motto van Werner von Siemens, de grondlegger van de onderneming. Vanuit dat perspectief werken onze ingenieurs er voortdurend aan om de efficiëntie van huishoudelijke apparatuur op topniveau te houden als het gaat om verbruik van schaarse hulpbronnen als water en energie. Dankzij de inzet van steeds weer nieuwe technologie hebben de huishoudelijke apparaten van Siemens de laagste verbruikscijfers in dit marktsegment. Hoewel de nadruk voornamelijk ligt op inbouwapparaten, voert het merk Siemens ook een compleet assortiment in de productcategorieën koken, wassen en drogen, koelen en vriezen, afwassen en kleinhuisoudelijke producten. In Nederland is het merk Siemens nummer 1 op het gebied van inbouwapparatuur en in Europa is het toonaangevend onder de aanbieders van inbouwapparatuur. Huishoudelijke apparatuur van Siemens maakt technische vooruitgang voor iedereen tastbaar. Siemens brengt de toekomst in huis.

science center NEMO
NEMO is het grootste science center van Nederland met vijf etages vol interactie op het gebied van wetenschap en technologie. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. In juli en augustus is er een speciale vrijdagavondopenstelling tot 21.00 uur ter gelegenheid van de tentoonstelling `Het huishoudparadijs, 100 jaar huishoudelijke apparatuur. Locatie: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (bovenop de IJ-tunnel op 10 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station). Voor meer informatie: www.e- NEMO.nl

4




Persbericht

Tentoonstelling "Het huishoudparadijs"
Het huishoudparadijs is te zien van 24 juni tot en met 5 september 2010 (maandag t/m zondag 10.00-17.00). In juli en augustus heeft NEMO extra lange (XL) zomeravonden en is het op vrijdagavonden tot 21.00 uur open.