Nieuwe site Veiligezorg(R) voor agressiebestrijding in ziekenhuizen

24/06/2010 06:00

StAZ

Vandaag is de nieuwe internetsite www.veiligezorg.nl voor werkgevers en medewerkers in de ziekenhuizen online gegaan. De nieuwe site biedt voortaan de medewerkers van alle ziekenhuizen gratis toegang tot agressieaanpakken en praktische handreikingen. Steeds meer ziekenhuizen werken aan een veiligheidsbeleid om verbale en fysieke agressie-incidenten te voorkomen of te hanteren. De internetsite is een initiatief van het Kenniscentrum Veiligezorg(R) van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) en het CAOP uit Den Haag.

Voorzitter StAZ Tjitte Alkema (NVZ) en vicevoorzitter Elise Merlijn (Abvakabo FNV): 'Bij agressie lopen medewerkers persoonlijke schade op. De patiëntenzorg raakt verstoord. Voor de veiligheid en de kwaliteit van de zorg is het noodzakelijk om een veiligheidsbeleid te voeren. Het principe van Veiligezorg(R) is dat alle personeel daarbij betrokken is.'

Kenniscentrum

Het project Veiligezorg(R) voor ziekenhuizen heeft zich ontwikkeld tot een kenniscentrum voor alle ziekenhuizen. Op de site staan tips voor maatregelen en een integrale aanpak van veiligheidsbeleid, diverse handreikingen voor onder andere het aangifte doen bij de politie en goede praktijkvoorbeelden. Veiligezorg(R) levert diensten als advies op maat en training. Hiervoor wordt een vergoeding gevraagd.

Programma Veilige Publieke Taak

Het Programma Veilige Publieke Taak (VPT) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is inhoudelijk en financieel betrokken bij de realisatie van de internetsite.

StAZ en CAOP

De StAZ is een samenwerkingsverband van sociale partners in de branche Ziekenhuizen. In de StAZ participeren NVZ vereniging van ziekenhuizen, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ en NU'91 (www.staz.nl).

Het CAOP is het kenniscentrum voor arbeidszaken in de publieke sector (www.caop.nl).

http://www.veiligezorg.nl