Raad van State


donderdag 24 juni 2010
Zitting over het wegaanpassingsbesluit A12 Utrecht-Maasbergen dat de minister van Verkeer en Waterstaat in september 2009 heeft vastgesteld. Met dit besluit wordt op het wegvak Utrecht-Maasbergen een groot aantal aanpassingen gerealiseerd, zowel op de noordelijke als de zuidelijke rijbaan. Het gaat om de aanleg van zogeheten plusstroken en extra rijstroken op bepaalde plaatsen op het tracé. Dit project maakt deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wil aanpakken. Een inwoonster van Driebergen-Rijsenburg die op korte afstand van de A12 woont, heeft bezwaren tegen het besluit van de minister. Ter hoogte van haar woning wordt op de A12 zowel in noordelijke als in zuidelijke richting een plusstrook aangelegd en de uitvoegstrook verlengd. De vrouw vreest voor geluidsoverlast en trillingshinder en in het algemeen overlast bij de uitvoering van het project door het af- en aanrijden van werkverkeer. Om deze aanpassingen aan de A12 mogelijk te maken, heeft het college van burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug een groot aantal uitvoeringsbesluiten genomen. Zo heeft het gemeentebestuur bouwvergunningen verleend voor een fiets- en voetgangerstunnel onder de A12 en de spoorlijn Utrecht-Arnhem ter hoogte van Maarn, voor wegviaducten over de N225 en over de Arnhemsebovenweg ter hoogte van Driebergen-Rijsenburg en voor geluidschermen langs het traject. Het gemeentebestuur heeft ook vergunningen verleend voor het slopen van een bestaand wegviaduct en bestaande geluidschermen en voor het kappen van bomen en beplantingsvakken op het wegvak A12 Bunnik-Driebergen. Ook tegen al deze besluiten heeft de vrouw beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200910009/1, 200910056/1, 200910354/1, 201000005/1, 201000026/1, 201000037/1, 201000061/1, 201000063/1, 201000071/1, 200910355/1)

11.00 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland van het verzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om op te treden tegen een jongerenkeet in de gemeente. De afdeling Kampen/Zwartewaterland van KHN heeft de gemeente gevraagd maatregelen te nemen tegen de keet, omdat er sprake zou zijn van een volwaardig café met een bar, een vaste tapinstallatie, een muziekinstallatie en een kassa, terwijl de keet niet beschikt over een drank- en horecavergunning. Het gemeentebestuur is van mening dat het hier gaat om een 'verlengde huiskamer' waarvoor geen vergunning nodig is. Volgens het gemeentebestuur komt een vaste vriendengroep van ongeveer 16 personen iedere week op zaterdagavond in de keet en worden de consumpties op basis van een rooster bij toerbeurt verzorgd door twee jongeren. De aanwezige jongeren betalen vervolgens niet voor de alcoholhoudende drank, aldus het gemeentebestuur. De rechtbank in Zutphen heeft in april jl. het beroep van KHN tegen de weigering om op te treden, gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de keet op grond van de Drank- en Horecawet wel een vergunning nodig. Het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep, vragen zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201004854/2)

11.30 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre waarbij City Centrum Groenlo B.V. op straffe van bestuursdwang is gelast brandveiligheidsvoorzieningen te treffen in uitgaanscentrum City Lido. Bij een controle heeft het gemeentebestuur vastgesteld dat de exploitant de brandveiligheidsvoorschriften niet naar behoren naleeft. Het gemeentebestuur heeft de exploitant opgedragen een aantal voorzieningen te treffen, zoals het brandwerend maken van scheidingswanden, het plaatsen van een panieksluiting op alle deuren en het aanpassen van de nooduitgangen. De exploitant heeft aangevoerd dat zij de kosten van de voorzieningen niet kan opbrengen en dat zij niet meer in staat zal zijn om City Lido te exploiteren zoals zij dat wil. Volgens de exploitant zijn de voorzieningen die het gemeentebestuur eist, niet gebaseerd op de wet en zijn de oplossingen die zij zelf aanbiedt, afdoende en gelijkwaardig. De rechtbank in Zutphen heeft in november 2009 een eerder beroep van de exploitant ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909055/1)

13.15 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Nederweert om vrijstelling te verlenen voor de aanleg van een sportterrein in de buurt van de Heerbaan in Leveroy. Leveroy is een klein dorp in de gemeente Nederweert. Het gemeentebestuur heeft op grond van het zogenoemde Dorpsontwikkelingsplan besloten om de sportcomplexen van SV Leveroy (voetbalvelden) en TV Leveroy (tennisbanen) te verplaatsen naar een andere locatie. Daarbij wordt het huidige aantal van drie voetbalvelden teruggebracht naar twee. Omdat een van de velden op agrarische grond moet komen, heeft het gemeentebestuur vrijstelling moeten verlenen van het bestemmingsplan. Een inwoonster van Leveroy is tegen de aanleg van het sportterrein bij haar in de buurt. Zo vreest ze onder meer voor geluidsoverlast en lichthinder door het gebruik van de lichtmasten. De rechtbank in Roermond heeft in oktober 2009 een eerder beroep van de vrouw ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909025/1)