FNV Bouw

Onderzoek: "Gebrek instroom leerlingen probleem"

Werknemers in de bouw zien in de toekomst een probleem met betrekking tot instroom van jongeren in de sector. Dat blijkt uit onderzoek naar het werknemersvertrouwen in de bouw in opdracht van FNV Bouw. Zo denkt driekwart van de leden en tweederde van de niet-leden dat er na de crisis te weinig jongeren zijn om de aantrekkende vraag op te vangen. Eenzelfde percentage vindt dat de arbeidsvoorwaarden moeten verbeteren om jongeren te interesseren voor de bouw. Bijna 900 werknemers werden ondervraagd, waarvan ruim 500 leden. Dit is de derde keer dat FNV Bouw dit onderzoek doet.

Deze cijfers sluiten aan bij berichten dat het aantal leerling-bouwvakkers in de beroepsopleidingen daalt. Het aantal leerlingen dat de praktijkgerichte beroepsbegeleidende leerweg volgt, is vorig jaar met 26 procent gedaald vergeleken met 2008. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fundeon, het kennisinstituut in de bouw. De helft van de leden en dertig procent van de niet-leden denkt dat werk in de bouw voor jongeren niet aantrekkelijk is, zo blijkt uit het onderzoek. Tweederde van alle ondervraagden denkt dat modern personeelsbeleid - waarin rekening wordt gehouden met zaken als de combinatie tussen werk en privé, parttime werken of zeggenschap over arbeidstijden - de bouw aantrekkelijker maakt voor nieuwkomers als jongeren en vrouwen.

FNV Bouw herhaalt nog eens de dringende oproep om meer stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid. John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw: "De uitkomst van dit onderzoek bewijst dat FNV Bouw op het goede spoor zit: als bouwsector hebben we een aantal belangrijke afspraken gemaakt om jongeren binnen te houden. Deeltijd-ww voor de opleidingsbedrijven, loonkostensubsidie voor leerling-schilders, 1000 extra leerwerk- en stageplaatsen. De bouw was de eerste sector die jeugdwerkloosheid sectoraal aanpakte. Dit helpt, maar nog niet voldoende: te weinig jongeren starten hun opleiding en diegenen die nu van school komen vinden nauwelijks werk. Veel kennis en ervaring gaat verloren als er nu onvoldoende jongeren opgeleid kunnen worden om de sector in te stromen. Terwijl we ze straks heel hard nodig hebben op de bouwplaats."

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) gaat er nog altijd vanuit dat de bouwsector na 2011 weer aantrekt. Kerstens: "Niet alleen staat 50.000 banen op de tocht. Er zullen de komende jaren 25.000 mensen met (vroeg)pensioen gaan. Dat maakt de problematiek nog complexer en mijn oproep om hulp nog dringender."

Onderzoek FNV Bouw/ ADV Referendum