Gemeente Aalten


Kennisgeving bezuinigingsopgave

Zoals iedereen waarschijnlijk bekend is wordt de gemeenten als gevolg van landelijk beleid een zware structurele bezuinigingsopdracht opgelegd. Naar verwachting zullen de effecten van de rijksbezuiniging voor de gemeenten al vanaf het jaar 2011 merkbaar zijn. Dit geldt uiteraard ook voor de gemeente Aalten. Het leggen van een beleidsmatige basis voor die bezuinigingsopdracht alsmede de feitelijke uitvoering van die bezuinigingsopdracht zal tijdens de huidige raadsprocedure zijn beslag krijgen. Doelstelling is een sluitende meerjarenbegroting. Daarbij geldt als uitgangspunt dat wat betreft de daarvoor noodzakelijke bezuinigingen niets onbespreekbaar is.

De bezuinigingsopdracht heeft ook gevolgen voor de financiële relatie die de gemeente Aalten onderhoudt met de diverse verbonden partijen (verenigingen, stichtingen, gemeenschappelijke regelingen enz.) Vooralsnog gaan wij er vanuit dat het kortingspercentage dat het Rijk hanteert in zijn uitkering aan de gemeenten op zijn minst evenredig wordt doorberekend aan de aan de gemeente Aalten (financieel) verbonden partijen.

Wij adviseren de financieel aan de gemeente Aalten verbonden partijen dringend met het voorgaande rekening te houden in hun eigen begrotingscyclus.